2019-12-20 958 瀏覽
屋企人過冬嚟咗試一間新嘅蒸氣火鍋,佢係每一個人可以揀唔同嘅,最平嗰個呢就係配蟹嘅,貴啲嘅就係有半隻龍蝦嘅,我哋兩個都嗌咗。佢個餐呢首先係配咗啲前菜,有啲醃咗嘅青瓜同木耳,跟住仲有一個螺頭雞湯,個雞湯都唔錯,都足料~佢default再配咗每人有兩隻青口。另外仲有係鮑魚,整法可以係生嘅鮑魚放落去火鍋度煮,or冰鎮鮑魚,係有得揀嘅。佢本身跟餐仲配咗安格斯肥牛,啲牛肉都係靚靚哋,唔算超級肥同埋都幾有肉味。跟住輪到海鮮啦!睇上去其實幾唔錯嘅,但係食落去呢就麻麻地好多蜆,特別係大蜆,都係死嘅,所以一直開唔到口!然後啲龍蝦雖然睇落好新鮮, 最初上菜隻腳仲有少少郁嘅,但食落去口感就好似係好淋,似係梅左咁! 全部海鮮呢都只係好一般,係隻蝦同蟹好啲! 而且仲有一個大問題就係海鮮會有種腥臭味,佢可能係抽風系統唔夠好,一靠近個鍋就聞到好大陣臭味,之前食過好多其他嘅蒸氣海鮮火鍋都冇呢個問題,所以呢點令我覺得好失望嘅

跟住輪到海鮮啦!睇上去其實幾唔錯嘅,但係食落去呢就麻麻地