聽人講-'春天,正是吃杭州菜最好的時候'。我呢個為食妹又點會錯過丫,今年決定一生人豪一次去文華食杭州菜,因為每逢春天一到, 太多食友會POST話邊度杭州菜好食,既然去唔到杭州旅行, 唯有食住杭州菜先啦!第一次去文華廳, 待應立刻熱情地推著果汁車問我飲咩, 我都唔知飲咩好=.=, 跟住我諗, 食杭州菜最arm飲龍井掛, 跟住叫左壺龍井, 成為五十個大洋丫!佢有兩個杭州行政午餐揀的, 一個$568, 一個$688兩位起計, 不過我自己一個人去, 佢話可以special比我食, 我叫左個$568既餐!個八寶糯米藕超美! 我鍾意食蓮藕加上入面釀左香糯既糯米超好食!個糟青魚干似食緊咸魚, 好咸!宋嫂魚羹,有好多魚肉丫,酸酸地好醒胃!有筍絲, 蛋絲, 香葉絲!仲有火熱住個羹, 好細心!晶瑩剔透的東波肉!超美味一入口即溶!師傅手勢好, 包得好靚!包到上面有個洞可吸湯汁架!侍應建議我先嚐了小籠包的湯汁, 再點米醋食!終於品嚐到杭州特色甜品, 定勝糕啦!內是紅豆來的!侍應介紹時話呢個有些凍, 仲以為係雪糕....原來雪媚娘係類似芒果糯米糍既野!總括來講:遇然難得食一次好野來到文華廳, 這裡環境很好, 侍

個糟青魚干似食緊咸魚, 好咸!
仲有火熱住個羹, 好細心!
晶瑩剔透的東波肉!超美味一入口即溶!
師傅手勢好, 包得好靚!包到上面有個洞可吸湯汁架!
侍應建議我先嚐了小籠包的湯汁, 再點米醋食!
終於品嚐到杭州特色甜品, 定勝糕啦!內是紅豆來的!
侍應介紹時話呢個有些凍, 仲以為係雪糕....
原來雪媚娘係類似芒果糯米糍既野!

總括來講:

遇然難得食一次好野來到文華廳, 這裡環境很好, 侍應很專業, 每道菜都會介紹一下, 有時會教你點食, 服務很好, 我下年會再來丫, 食個688個餐先!
2013-04-20
$679.8