2025-07-04
今日黎到銅鑼灣「酒津」,朋友介紹得應該都無野,一於就試試佢😉呢間係樓上鋪,一開門就見到大大隻字酒津,入面環境勁日式風格,仲要原來係有主題:鬼太郎,睇黎老細都好有心機搞日或餐廳同埋好中意日本👍梭子魚刺身,老細推薦既,我都係第一次食,甚至乎係第一次聽到呢種魚🤣估唔到肉質又幾爽口,面頭輕輕火炙過更加香味,食落好新鮮,岩岩上枱仲有乾冰做襯托,真係好睇又好食!❤️三文魚壽司同其他地方比,就係呢到啲三文魚夠晒肥,食落口勁香勁濃郁三文魚味,正免治雞肉棒,食落中間有仲一粒粒軟骨好有咬口,配上日本蛋醬油一齊無得輸😆烤魚魚肉新鮮,唔會燒到太乾身,加上檸檬汁食到停唔到口唐揚雞外脆內軟仲keep到肉汁,外皮咬落仲聽到聲,真正即叫即炸牛舌真心推薦😍鐵板底下既洋蔥煎到啲糖漿出晒黎,又軟身又甜,牛吞吸收晒啲洋蔥甜味食落勁正鵝肝煎得好香口,一啖鵝肝一啖飯真係絕配酒津炒飯可以揀豬牛雞肉,炒身好乾身,調味岩岩好每一口都好香,特別係加左炒蛋同炸牛蒡,口感更上一層樓😃
烤魚魚肉新鮮,唔會燒到太乾身,加上檸檬汁食到停唔到口
鵝肝煎得好香口,一啖鵝肝一啖飯真係絕配