2019-05-06
倫哥火鍋私房菜好出名 一早係我口袋名單入面 今次終於搵到機會去食 原來分店好多間 差唔多港九新界都有 今次出開新界 就簡左元朗分店🚩坐低店員會送上餐前小食 麻醬凍豆腐同酸蘿蔔 都係開胃小食✌🏻 跟手就送上蠔皇花膠扣鮑魚 估唔到雞煲火鍋放題有中式菜食 花膠骨膠原好豐富 鮑魚入味軟腍 唔錯😗哩度係先食雞煲 再換鍋打邊爐 店員會詢問辣度 有唔辣大中小辣 雞煲就要等8分鐘先食得 每2分鐘要炒一炒 來回做4次翻炒既動作 防止痴底 店員間中都會走黎幫手 雞煲加入雞件 蔥 蒜 洋蔥 莞茜等香料去炒 醬汁好香濃 食到一半可以加入牛柏葉 豬皮 魷魚🦑落去煮哂雞煲既精華 雞件幾滑 份量適中 重點係依度既雞煲係任食任叫 所以唔夠可以續雞嫁🐔 等待⌛既期間店員又送上刺身拼盤三文魚 甜蝦 八爪魚 北寄貝 帶子 刺身新鮮肥美 連刺身都有幾驚喜😋隨後又送上粉絲蒜蓉蒸蟶子 完全係吃過不停 蟶子雖然細細隻 但好多蒜蓉好惹味 蒜香十足飲品係出面既飲品櫃自取 港式基本款既汽水🥤茶飲都有齊 仲有韓國牌子既飲品 最特別有自家製大大樽既🍋檸檬薏米水 酸酸甜甜 好岩配熱氣既火鍋🍲食完雞煲 可以叫店員換鍋打邊爐啦 湯底有莞茜皮蛋湯
等待⌛既期間店員又送上刺身拼盤
食完雞煲 可以叫店員換鍋打邊爐啦 湯底有莞茜皮蛋湯 麻辣湯 北海道牛乳豬骨湯同番茄🍅薯仔湯 4款湯底可以簡 我地就簡左最愛既番茄薯仔湯🤓
海鮮拼盤包含住多款海鮮 餐廳會根據是日新鮮度 提供多款唔同既海鮮 我地個日就有蠔 海蝦 帆立貝 龍躉 蜆 象拔蚌 貴妃蚌等都幾新鮮😋 某幾樣海鮮可以再叫唔洗加錢 不過我地基本上食咗佢提供既野都已經夠哂飽
牛頸脊 牛味好重 肉質鮮嫩 肥瘦岩岩好 仲提供咗幾款丸類及餃類 餃類係自家製 餡料都幾豐富 大大粒🤩
響鈴同魚皮都夠哂脆 唔算太油 手打蝦滑同墨魚滑都唔錯 有墨魚🦑粒 幾滑同爽彈