QQ YAN
一次過滿足視覺*味覺*嗅覺的下午茶♡
QQ YAN
2016-05-02
關注
第一次嚟 DK Cuppa Tea,星期日中午 12:00 打去訂位,最快下午 4:30 有枱,於訂位時店員會問埋要邊一款 afternoon tea set,今期是「飄雪樂園」和「綠野遊踪」,因為我酷愛貓貓嘅關係,就揀咗「綠野遊踪」。

DK Cuppa Tea 係一間售賣香薰用品和花茶為主的餐廳,一入到去已聞到陣陣清麗淡雅的香薰氣味,如果對香薰產品有興趣和疑問,店內有香薰治療師給予客人專業意見。
店員先端上用小貓木夾夾著的 Magic Card 和 tea set 指定的茶「Smoothing Love」- 朱古力+薰衣草茶,呢個配搭出奇地夾,甜甜地嘅朱古力味加上薰衣草嘅香味,一流!喜歡嘅話亦可於店內選購。

而 Magic Card 係一個小遊戲,5張 Magic Card 分別係:
Secure,Tonic,Peaceful,Possiblity 和 Inspire,店員會反轉 5 張 Magic Card 然後叫客人抽一張,好似玩塔羅牌咁,再同您講下您同張卡嘅關係,估唔到食個下午茶咁有互動!
而支筆就係俾客人喺茶杯上嘅紙蝴蝶寫野,再夾喺餐廳的牆上,彷彿許願牆一樣。

玩完遊戲,就係開餐嘅時間~
客人需要親自去櫃檯搬個籐籃去自己張枱,好明顯係希望顧客對個「過程」感受更深刻,老實說,由自己親手去搬個籐籃上枱再慢慢打開呢個「過程」係非常興奮的!
好靚呀~
影哂相之後,店員會請客人將整盤食物攞出嚟放喺枱面然後收走個籃,冇錯,隻貓貓碟係要嚟睇同影相 only,會另外準備咗紙碗同膠嘅餐具俾客人用餐。

店員會介紹每一款嘅食物,仲有「救救小貓」環節,食物造型非常可愛,鹹點同甜點都同樣出色!
上面呢兩隻糖霜貓貓都係食得㗎~如果您忍心嘅話~(店員係咁講嘅)
份量對女士嚟講係絕對足夠有餘,因為食唔哂嘅關係,所以我最後打包咗幾件 cup cake 回家~
而隻貓貓杯就係送嘅,只要即時在 facebook 和 Instagram 上載食物相片加上 hashtag,再 tag 三位朋友,就可以獲得呢隻杯同埋一個 coin 扭蛋,我今次扭到嘅係貓貓嘅小飾物。

成個過程真係大滿足!
每人$298 + 10%,價錢雖然拍得住5星酒店,但覺得物有所值!
食完呢個 afternoon tea,懷著愉快嘅心情離開,確實係抒壓嘅一天~:)
一定會再嚟試下其他主題嘅 tea set!