2019-02-02
一班人食飯聚會,打邊爐都應該係最多人鐘意嘅選擇,之前都聽過朋友講倫哥嘅火鍋相當出名,尤其是雞煲同海鮮都幾高質,一於同朋友試下。第一輪出場嘅有刺身拼盤,都幾多款式,分別有三文魚、帶子、甜蝦、北寄貝、八爪魚等,賣相都唔錯。三文魚夠肥美,非常鮮甜,而且好厚肉,好正。花膠鮑魚做前菜,感覺夠曬矜貴,而且花膠好入味,炆得好冧,啖啖都係骨膠原嘅感覺,女仔好啱食。香醋木耳,入口好爽脆,加上有酸酸甜甜嘅調味,味道好開胃。雞煲都係呢度嘅賣點,可以按店員指示咁煮,每兩分鐘炒下佢,一邊炒嘅時候已經好肚餓,不過等待是值得的,因為雞肉好入味,食起嚟都幾嫩滑,而且仲有惹味嘅魷魚同豬皮,無得輸。不過我最鐘意都係海鮮拼盤,入面有唔少新鮮嘅海鮮,蟶子、大蜆、龍躉等等,都係我嘅最愛。尤其蟶子大大隻,非常鮮甜!另外廣島蠔都幾好,非常肥美,入口一啲都唔腥,好有海水味。牛頸脊方面亦都好吸引,有唔少雪花,入口好香嘅牛味,但唔會太肥,鐘意食牛嘅人不能錯過。配料方面亦郁唔輸蝕,我同朋友都幾鐘意呢個咁大粒嘅雲吞同餃子,因為入面真係好足料,皮薄餡多,入面嘅蝦同豬肉好彈牙好多肉汁。仲有個黑糖冰涼粉甜品,夠曬冰凍,黑糖唔會太甜,反而清甜好潤喉
三文魚夠肥美,非常鮮甜,而且好厚肉,好正。
香醋木耳,入口好爽脆,加上有酸酸甜甜嘅調味,味道好開胃。
尤其蟶子大大隻,非常鮮甜!
另外廣島蠔都幾好,非常肥美,入口一啲都唔腥,好有海水味。
仲有個黑糖冰涼粉甜品,夠曬冰凍,黑糖唔會太甜,反而清甜好潤喉,真係食得好滿足。