2008-06-10 21 瀏覽
正所謂一雞死一雞鳴, 大華酒店冇左後, 話咁快就變成另一間酒店-九龍諾富特酒店! 既然有新酒店, 就自然有新餐廳, 係新野師傅我當然要去試一試, 睇下呢間食店掂唔掂先!訂定位六點半前已經到達, 由於呢度嘅自助餐開始時間係六點半, 所以坐底後, 師傅即刻去巡視下, 睇下有咩好野食先! 左望右望發現有好多野食如壽司, 八爪魚刺身, 三文魚刺身等, 蟹柳, 日式螺肉, 香草法式焗田螺, 炸蝦, 凍海鮮, 沙律, 有蒸斑, 羊扒, 還有鐵板燒, 湯河, 咖哩, 甜品同雪糕等等, 各式其式, 應有盡有!於是乎師傅試左好多野, 好可惜師傅唔覺得有邊樣出色, 甚至乎好味都唔多覺有, 要數最好嘅師傅會推介香草法式焗田螺同咖哩! 香草法式焗田螺嘅田螺口感一流, 唔好硬同韌, 又冇沙, 加埋薯蓉好味, 唔錯; 而咖哩就揀左咖哩豬肉, 係比較特別d, 不過咖哩好香同幾辣, 豬肉夠鬆夠腍夠入味, 幾正!至於唔好味嘅要數有八爪魚刺身, 煙三文魚同埋凍蟹! 八爪魚刺身唔覺得佢新鮮, 加上又唔爽口, 腍到好似梅左咁, 師傅一放入口咬左幾下, 即吐, 難頂; 而煙三文魚就切得比較厚, 而口感比較膩, 食左一片後已經

至於唔好味嘅要數有八爪魚刺身, 煙三文魚同埋凍蟹! 八爪魚刺身唔覺得佢新鮮, 加上又唔爽口, 腍到好似梅左咁, 師傅一放入口咬左幾下, 即吐, 難頂; 而煙三文魚就切得比較厚, 而口感比較膩, 食左一片後已經唔吸引再食; 凍蟹就發覺肉質梅梅地, 食左啖後唔敢再食; 其他食物真係普普通通!

而師傅亦都唔多覺甜品有梳乎里, 唔知係咁啱冇定係師傅食到冇晒心機, 所以冇再出去搵同等喇, 所以對此亦冇寄望!

總括而言食物質素幾一般, 絕對唔吸引, 環境就幾舒服, 服務態度都令人滿意, 而價錢就一般, 二九八加一, 自助餐黎講不平不貴; 師傅覺得如果只要求食物嘅款式同選擇夠多, 但對味道冇咩要求的話, 呢間食店都可以滿足; 但師傅對自助餐嘅要求除左款式同選擇要多外, 味道亦都係好重要, 正所謂色 香 味, 缺一不可, 如果唔貴一定加分!

今次師傅覺得一d都唔抵食, 所以師傅應該唔會再去, 諗左好耐比咩臉口好, 最後都係決定比喊臉, 皆因一次就夠喇!