2021-07-04
適逢有海港城coupon就揀咗啲平時一直想試嘅餐廳食,當日只係夜晚8點度坐低但main dish嘅九款入面已經有成一半話sold out… 實在有啲愕然,而且令有幾款想試嘅全部冇得食.. 😐😐.Beef Tartare ($198)一向都好中意食beef tartare但喺香港總係好難搵到好食,見呢個餐廳由有好幾粒米芝蓮星嘅廚師開,所以決定試一試。餐牌上寫加左辣醬,好彩唔係特別辣而連埋個醬汁亦唔會搶左牛肉味,再放埋上啲薄脆上面都幾好食 🤗🤗.Bone Marrow ($188)呢個係呢度其中一款著名菜,因為牛骨髓烤過所以一嚟度時真係好香!拎左一啖就甘食,有好濃郁嘅油脂味,但會有啲膩,所以都係乖乖配番個農夫包食😝😝 因為有兩大條牛骨髓所以每舊麵包都可以加頗慷慨嘅份量落去😌😌 .Caviar Oyster ($298, 4隻)好想食蠔然後睇相個樣又好似唔錯所以就叫左,每一隻嘅size都算大,上面有魚子醬、青瓜、芹菜等等嘅配料。不過唔係好凍而且配料太多嘅關係反而唔係太食到蠔嘅鮮味,都係比較中意平時嘅生蠔多啲😶😶.Lobster Homemade Spaghetti, Spicy Bisque
Beef Tartare ($198)
Bone Marrow ($188)
Caviar Oyster ($298, 4隻)
Lobster Homemade Spaghetti, Spicy Bisque ($398)
一上菜嘅時候就俾佢個樣吸引左,份量唔算多,而意粉唔係特別煙韌,不過值得讚嘅係個龍蝦好爽好鮮甜,不過成件事依然冇一種覺得好滿足好正嘅感覺
Signature Caviar with Banana and Rum Icecream ($3xx)
另一道好多人話呢度必試嘅招牌菜,雪糕嘅rum味都幾重,配埋個香蕉蓉食的確唔錯。但因為加左魚子醬所以會變左每一啖都有啲甜同咸,成件事個味有啲複雜,個人嚟講始終偏好甜嘅味道多啲😂 雖然知道加左魚子醬係會貴啲,但以呢個份量同味道嚟講依然覺得不太值 😶😶
總括嚟講,同朋友都好慶幸係用coupon嚟,因為overall所有嘢都冇話特別出色,應該冇咩事都唔會再番嚟encore的了😶😶