2019-11-05
曾經同呢友老朋友約定要一個月至少要聚頭一次,我地係畢業之後都一直信守承諾,直至佢要去外國繼續進修!!!最近佢終於回流返港,我地亦終於約左喺呢晚食飯聚舊~~佢揀左去佢屋企附近既呢間食台菜既小店,佢話以前間唔中都會同屋企人黎食飯:)我地一入到去,店員主動招呼我地,仲為我地介紹佢地店内既一d招牌菜同新菜式!!聽完店員既推介之後,我地嗌左一份“和風涼拌珊瑚草”HKd$62、“三杯羊肉”HKd$115同“紅燒牛肉麵”HKd$70一齊shareeee~~首先黎到既係涼拌珊瑚草;)珊瑚草食落爽口,調味偏酸,實為一道開胃前菜!!之後就到羊肉上場三杯雞食過唔少次,三杯羊真係第一次~薄切既羊肉片經過爆炒後,惹味非常,甚有鑊氣!!!而呢碗牛肉麵都唔錯湯底帶有微微既藥材味,麵條不粗不幼,唔會因為煮得過熟而淋之之當中既牛肉有三大舊,非常入味!最後我地仲要左一份“台式黑糖糕”HKd$22做飯後甜品,一份兩件,每人一件岩岩好;]差d漏左唔記得講,個晚我仲飲左去親台灣都會食既“蘋果西打”添xpp
最近佢終於回流返港,我地亦終於約左喺呢晚食飯聚舊~~
首先黎到既係涼拌珊瑚草;)
珊瑚草食落爽口,調味偏酸,實為一道開胃前菜!!
之後就到羊肉上場三杯雞食過唔少次,三杯羊真係第一次~
薄切既羊肉片經過爆炒後,惹味非常,甚有鑊氣!!!
而呢碗牛肉麵都唔錯
當中既牛肉有三大舊,非常入味!