2018-06-14
帶大帝去科學館玩順便逛下GU, 想食台灣野就來圓山食午餐,但正門係長樓梯,我地係則門入,只有幾級樓梯,12點半到得2,3枱客,但到左1點就全場爆滿, 好多OL過來飲茶食飯。我地見個餐牌有中式有台式,每樣都試下點左個2人午市商務套餐,點左1個涼拌海蜇, 小菜點左蚵仔煎,蝦皇大白菜,有2個老火湯,擔仔麵,肉燥飯,另外再點左胡椒餅,冰鎮南非鮮鮑魚。冰鎮南非鮮鮑魚有d酸微微甜甜地既汁,鮑魚軟嫩唔韌加埋個汁食好開胃,大帝第一次食鮑魚食完仲想食涼拌海蜇爽口彈牙,有d木耳又係醒胃之選老火湯係黃瓜湯亦好足料蚵仔煎蛋香蚵仔多肥美又帶鮮味點埋個醬食,我同先生都覺好好味蝦皇大白菜上菜時我以為上錯送,我原先以為係蝦米大白菜,原來係大蝦大白菜,大蝦大隻肉質爽彈,個汁都有好濃郁既蝦味,大白菜爽甜,見到d大蝦頓時覺得好抵食胡椒餅外皮酥鬆,內餡唔會好辣但好香,熱辣辣我覺得好味擔仔麵湯底比較油,但味道都唔錯,肉燥既味道同肉燥飯一樣但係比較瘦既肉沬肉燥飯雖然肥肉比較多但一d都唔膩,肥肉入口即化,好香好味侍應亦有主動攞bb凳來,男部長好好笑容,服務都幾好,最後走時係則門有個侍應姨姨幫忙抬bb車落樓梯,係香港都好少遇到咁主動
涼拌海蜇爽口彈牙,有d木耳又係醒胃之選
老火湯係黃瓜湯亦好足料
蚵仔煎蛋香蚵仔多肥美又帶鮮味點埋個醬食,我同先生都覺好好味
胡椒餅外皮酥鬆,內餡唔會好辣但好香,熱辣辣我覺得好味
肉燥飯雖然肥肉比較多但一d都唔膩,肥肉入口即化,好香好味
侍應亦有主動攞bb凳來,男部長好好笑容,服務都幾好,最後走時係則門有個侍應姨姨幫忙抬bb車落樓梯,係香港都好少遇到咁主動既侍應。👍👍
下次一定叫埋屋企人再來飲茶食飯。