2019-12-02
響一般餐廳最普遍既西班牙食品只有“西班牙海鮮炒飯”,但質素及是否正宗就各有參差,上星期一放假同另一半去西環遊走,品嚐左一間正宗西班牙餐廳“La Paloma",西班牙人老闆加廚師,真係正宗不過,當日就有兩枱食客都係西班牙人,廚師同老闆就親自出嚟同鄉傾計,十分親切。平日lunch menu係Main course加Chef selection buffet,當日main course有五款選擇,而buffet有不同款式沙律菜、蕃茄凍湯、西班牙小食,而且還有巴馬火腿和西班牙蛋餅,非常多款式選擇。第一次品嚐蕃茄凍湯,味道帶酸,充滿蕃茄蓉,非常開胃可口;剩係食完個buffet已經半飽。主菜部份我地選擇左牛扒“Bavette”,medium well 既牛扒非常好味,肉質嫩滑有牛味,配上椰菜苗及蕃薯蓉,絕對推介。另外選擇西班牙炒飯配豬及紅咖喱,炒飯乾身而每粒分明,配合豬柳粒彈牙爽口,還有秋葵花生等等,十分好味。最後加$25有飲品或甜品,西班牙炸油條配朱古力醬及雪糕球,不太甜夠好味。整體餐廳環境舒適,可以品嚐正宗西班牙菜,滿足的一個下午。
整體餐廳環境舒適,可以品嚐正宗西班牙菜
,滿足的一個下午。