2018-11-19 24 瀏覽
秋風起,自自然然諗起食火鍋,不過對普通的火鍋已經提不起太大興趣。家姐提議來個海鮮粥底火鍋又如何? 阿媽明明收緊衫,都停晒手,入房拎銀包,話係食就要立即起行. 否則好易會無位。就係咁,我哋一行4人就去了 “喜點”。好在阿媽醒目,chur 我哋快啲行,否則真係會無位,我哋入到嚟坐低無耐,出面都排晒隊。有兩個餐可以選擇,家姐想食龍蝦,所以我哋揀咗食A餐。同時,選定了8款配料。飲品有任飲的竹蔗水和豆漿,阿媽食火鍋燥,所以吩咐我哋飲竹蔗水。一路食火鍋,一路飲都幾清潤。醬料有6樣提供,自己溝。仲有木耳做前菜。店員好快就起爐,裡面係米湯。之後,店員就捧咗一大盤海鮮來,超級新鮮,真係好震撼! 仲有多寶魚。其實用多寶魚做火鍋都好少見,係呢度的特色。黃金蜆好鮮甜。貴妃蚌超大隻,肉厚,超鮮甜。家姐指定要食的龍蝦好多膏,肉質爽彈。KO完海鮮後,我哋就埋首處理肉類。手切安格斯肥牛、美國肥牛。兩款牛肉比較起上來,當然是安格斯肥牛贏啦,肉更嫩,油份更多更香。日本黑豚肉、西班牙豬腩肉。兩者比較,我覺得腩肉香口一點。陸陸續續就把檯上的食物一一清晒,店員就來到,把粥膽加進鍋肉,同時,再進香芋粒、南瓜粒、栗米等食材,不一會

醬料有6樣提供,自己溝。仲有木耳做前菜。

店員好快就起爐,裡面係米湯。

之後,店員就捧咗一大盤海鮮來,超級新鮮,真係好震撼!

仲有多寶魚。其實用多寶魚做火鍋都好少見,係呢度的特色。

黃金蜆好鮮甜。

貴妃蚌超大隻,肉厚,超鮮甜。

家姐指定要食的龍蝦好多膏,肉質爽彈。

KO完海鮮後,我哋就埋首處理肉類。

日本黑豚肉、西班牙豬腩肉。兩者比較,我覺得腩肉香口一點。

陸陸續續就把檯上的食物一一清晒,店員就來到,把粥膽加進鍋肉,同時,再進香芋粒、南瓜粒、栗米等食材,不一會,待粥滾起,大家就可以嘆這個 “一品粥”。

真在太好味,因為先前的海鮮和肉類的餘香完完全全滲進粥內,令到粥非常鮮味。每人都可以分到兩碗粥,大家都好滿足。