2017-10-30 3867 瀏覽
士利街丹11號,一座新但不顯眼的大廈(可能行過左都唔覺), Twenty Six by Liberty就落戶係26/F,入面又啱啱只有26個位,一切26的巧合。嚴選的食材,無限的創意,細緻的技巧,用心的擺盆,每道菜都好有驚喜,係一道藝術品,或者你可以當今晚係一個food contemporary gallery tour!Octopus, Ikura, Figs八爪魚好入漬的好入味,食落有醬油香,加埋橙紅色晶瑩剔透魚子的少許鮮味及湯,很不錯,而且配上鮮無花果,清甜味可以消除醬油的濃烈感,同埋整體食材同顏色配搭非常好!(9月尾,正係無花果季)Ravioli我個人對Ravioli其實好有保留,永遠皮厚餡少,粉感重。但呢度的Signature Ravioli就好唔同,1粒但分2條2個口味,皮餡分配為2:8,餡料飽滿可見,1款係Ricotta cheese另一款係鴨肉,鴨肉味好香濃,覺得太濃亦可滴少少Basil oil(served withdropper),雖然個Ravioli算好味,但不過最驚喜係個清燉牛肉湯,好清好甜好有牛肉味,一飲牛肉味就散到成個口腔!值得試Uni CaviarPast

Octopus, Ikura, Figs
(9月尾,正係無花果季)

Ravioli

Uni CaviarPasta
我不食Uni,所以Chef只準備給友人,賣相一流有層次,最後刨上魚干碎,喊喊鮮鮮的魚子醬完全沒有遮蓋Uni鮮味,再配上濃汁Pasta,一流

Chicken Risotto
因為不食Uni同Tomoto的關係,Chef特意的準備一道Not on the menu的菜式Risotto,一聽到其實有       D失望,心諗Risotto好難煮得好食又濟。意外地,雞比肉卷,外面煎到金黃色好香脆,而內面仲保留到肉汁好滑又幼嫩,最精采最精采莫過於係D雞汁Risotto,雞汁的香濃度就好似用最少50隻雞餚出一小碗的雞精一樣,每粒米都被雞汁包住又仲保留到小小咬口,而且一黠都不油膩,真係好好食,絕對絕對要試!友人話Uni Pasta好食但同呢個Risotto相比,一定會揀Risotto!
(我個人highly recommended,最好訂位時request埋)

Pigeon
灰白色的碟子配上鮮紅色Beetroot汁及深紅色Pigeon,效果相當特出但又比用全白碟多一份和諧感。Pigeon慢煮左12個鐘,大約5成熟,而且肉汁完全被鎖住,食落非常嫩滑有肉汁,鴿味好出好濃,好好食,再伴著酸酸甜甜藍莓一齊食,好Match!

Tofu Foam
哇好特別,入口即溶而且有香濃豆漿味之餘仲有薑的辣味,似泡沫版薑汁豆腐花,配埋D蜜糖碎碎,2種口感3種味覺!

整體講Twenty Six by Liberty係一個多感觀餐廳,可以食之餘,可以望住廚師們準備每一道菜,由畫碟放一粒蕃茄一朵花放主菜到Final touch,都可以睇得好清楚,亦可以不斷同廚師們交流,好似西餐版Omakase咁,而且食物方面,唔係單單得個靚字,而係好用心並且有驚喜!

我會推介大家一試
2017-09-25