2018-02-09
雖然天氣持續寒冷,但老爸話食得多打邊爐好鬼悶,去麥記食🍔🍔🍔好過。我認我唔喜歡麥記,尤其是屋企樓下個間,因為一入到去就嗅到一陣味,仲要好多位都俾不速之客坐左。不過,一早安排左今日陪老爸食飯,又要尊重佢意見。於是我建議不如帶佢去食神級🍔,🍔唔一定只有麥記先有既。呢間🍔店係美麗華商場入面,老爸知道後問會唔會好貴,擔心我個荷包喎。🤗🤗🤗突然覺得好窩心添。門口有個大大🍔圖,老爸一眼就知係呢到啦。裝潢以車軚做佈置,燈光較暗,坐位濶落舒適。午市人不多,坐得舒服。唔怕凍,想挑戰寒冷既人可以揀室外坐,亦係吸煙區。自肋水吧區,可以取熱水和調味料。職員好好人,見我同老人家黎,幫我取埋熱水,仲温馨提醒我地小心燙親老爸令住個餐牌研究左好耐,三心兩意😂😂最初話要食龍蝦🍔(佢完全唔睇價錢),太貴唔準,之後揀鵝肝軟殻蟹🍔,鵝肝高膽固醇唔得,最終妥協左要軟殼蟹🍔。佢話好耐無食過軟殼蟹喎。不過我有點擔心😅😅😅😅好大份,係原隻軟殼蟹上,大個我既手掌。佢地好細心幫你一分為二,放便我同老爸share食。麵包外層脆皮,內層鬆軟,包住炸得金黃色,還冒住煙既軟殼蟹,咬落鬆脆,配埋d生菜,蕃茄和自加制既塔塔醬,口感豐富,我就食到不過
門口有個大大🍔圖,老爸一眼就知係呢到啦。
裝潢以車軚做佈置,燈光較暗,坐位濶落舒適。
午市人不多,坐得舒服。
唔怕凍,想挑戰寒冷既人可以揀室外坐,亦係吸煙區。
麵包外層脆皮,內層鬆軟,包住炸得金黃色,還冒住煙既軟殼蟹,咬落鬆脆,配埋d生菜,蕃茄和自加制既塔塔醬,口感豐富,我就食到不過老爸就佢食蟹腳時就無問題,但一到食蟹身就問點解有殼既?唉﹗軟殼蟹真係有殼呀喎,佢係D小蟳脫殼後,係蟹殼未硬化前,即刻生凍起來而成,可以殼連肉一齊食呀。解釋完,老爸都係堅持己見。
點少得食牛肉🍔,所以我㨂左個大烤菇芝士牛肉🍔
7層厚既🍔>麵包,大菇,芝士,漢堡排(成寸厚呀),蕃茄,生菜,麵包。入面仲混有好多千島醬同蕃茄醬,為個🍔加添左好多色彩。
肥大肉厚既Portobello Mushroom,菇味香濃,汁多,仲要同D Cheddar cheese混合埋一齊。漢堡排係整個🍔靈魂所在,厚厚既肉排一d都冇鬆散,質感夠滑又滲出少量肉汁,超正。
加三十蚊可以轉成餐,有埋薯條同熱飲。早知轉一個餐就算,因為老爸根本食唔晒一個包,要我食埋佢個份,撐爆我個肚啦😂😂😂。
飯後問老爸,麥記好定呢到好。佢就話各有各好。呢到d🍔多花款,份量又多,唔岩佢,因為佢食左半個🍔已經飽,無謂浪費,試過就滿足了。而麥記雖然一成不變,份量小,但就岩佢食。而且食左咁多年老麥,有感情喎。
不過我同返佢講,想同仔女一齊食🍔就要黎呢到,食唔到咁多可以同我地share食,無話一定要食晒成個包。點知佢即刻話,咁不如下次一齊食龍蝦🍔,兩人食一個,都唔係好貴姐。我比佢吹脹左!🤦🤦🤦🤦