如果問我香港有邊間打邊爐係幫襯完仲會繼續去嘅,我諗我會答呢間成都老碼頭。位於豪華戲院附近,話近又唔算近地鐵站嘅成都老碼頭,不過我係搭巴士過黎所以好方便就腳,哈哈。今次因為同呀媽食嘅關係,所以唔會叫辣嘅湯底,於是我就嗌左個養顏花膠雞湯(半隻雞),等水滾左之後,就可以飲返兩碗湯先,而啲花膠份量都好多,但我偏向等啲花膠煮耐啲先食會好啲。呢一兜係台灣嘅水蓮菜,食落係好爽脆,又易食,唔會有草青味,或者係唔帶咩味道,但係口感幾好,食落唔錯,未試過都可以試下。1打邊爐嘅例行就係嗌到成枱野啦,哈哈。呢一碟牛就係極品Prime手切肥牛,睇下啲雪花紋路係幾咁細緻清楚,好靚仔,已經流哂口水。當中我都嗌左三款半份嘅丸類,其中我最欣賞嘅就係個糖心芝士魚蛋,因為呢樣野比較獨特同埋好好食嘅,相信小朋友係好鍾意食,因為佢係芝士流心帶甜嘅。而一口牛柳粒都係食得過嘅選擇,真係細細粒容易食,又重牛味,不得了。最後都係時候拎返啲花膠黎食先再飲多碗湯,其實好多人都會驚拎哂啲野落去煮,煮完之後再飲返碗湯會唔係個隻味,但呢個湯底唔同之處係佢落哂野之後再飲返係好飲左嘅,可能因為落左牛牛,有牛牛嘅加成之後,啲味道層次都升哂級。所以呢間

養顏花膠雞湯

台灣水蓮菜

打邊爐嘅例行就係嗌到成枱野啦,哈哈。

極品Prime手切肥牛

手打黑松露牛肉丸

糖心芝士魚蛋

手打芝士墨魚丸

澳洲一口牛柳粒

養顏花膠雞湯(半隻雞)

所以呢間點解我會成日都咁鍾意去,相信大家都好清楚,但係點樣去證實呢件事,有興趣嘅就過黎呢間食下就會明。
2020-07-08
養顏花膠雞湯
台灣水蓮菜
極品Prime手切肥牛
手打黑松露牛肉丸
糖心芝士魚蛋
手打芝士墨魚丸
澳洲一口牛柳粒
養顏花膠雞湯(半隻雞)