好多人會認為咖啡與中餐係兩碼子既事 - 始終一講到中餐相關既飲品,除左中式茶外最多都只係紅白酒等等,而咖啡只會被人聯想到同西方文化相關。Nutmad 本身都會有自家烘焙既咖啡豆,而Nutmad大廚Joe就借今次Coffee Agenda為大家帶黎以咖啡去享受中餐呢個新嘗試。響餐室坐低後,店員就主動介紹今次一人餐室既主題菜單,雖然今次主題係以咖啡帶出中餐味道既套餐,但其實店員都理解每位客人對食物有不同喜惡,所以都特登附設散叫既價錢作參考。究竟酸苦咸甜既主題點樣利用咖啡去增強或者帶出另一種風味?相信上圖既介紹就會幫到大家更易了解! 店員都有主動去介紹佢地既理念 - 除左令每位享用既客人都有「一個人原來都可以盡興」外,就係想大家響忙碌中有個機會去放鬆自己,盡情利用咖啡既輔助去感覺更多既味道。首先第1道菜式「山楂話梅醃漬車厘茄﹑鮮淮山﹑沙律」,配肯亞手沖咖啡。鮮淮山作為清新既味道作為開始,食落去爽口,再加少少菜一齊食,健康得黎口感又舒服! 整個沙津重點在於話梅,利用話梅少少酸既汁醃響車厘茄,味道唔會太酸,感覺似香味多於酸味!至於肯亞手沖咖啡,由於肯亞既咖啡一向都以比較平實為主,果酸味唔會太濃烈
[此餐單為Nutmad為PMQ Coffee Agenda 於10月12-21日而設既特別菜式,期望佢地會短期內將呢個特別菜式帶返店鋪,利用咖啡為大家帶黎食物味道之根本]

首先第1道菜式[酸]「山楂話梅醃漬車厘茄﹑鮮淮山﹑沙律」,配肯亞手沖咖啡。
[酸]「山楂話梅醃漬車厘茄﹑鮮淮山﹑沙律」
[酸]「山楂話梅醃漬車厘茄﹑鮮淮山﹑沙律」
肯亞手沖咖啡
至於肯亞手沖咖啡,由於肯亞既咖啡一向都以比較平實為主,果酸味唔會太濃烈情況下配以沙律,唔會有喧賓奪主既情況,反而味道上會令怕酸既朋友覺得有中和作用,但如果以小編對山楂味道還可以既話,就會令山楂味更突出!

第2道菜式為[苦]「蝦膠釀苦瓜﹑蓮子芯雞高湯」,配冷泡埃塞俄比亞耶加雪夫咖啡。

[苦]「蝦膠釀苦瓜﹑蓮子芯雞高湯」
首先講講蓮子芯雞高湯,雖然店員直接淋於苦瓜上,未必令你可以直接品嚐到高湯既味道,但小編都嘗試將其高湯直接響舌尖上品嚐,味道清甜! 而重點係高湯可以令煎苦瓜時所帶來既油膩味完全中和,品嘗苦瓜既時候唔會有太過苦既情況。
釀苦瓜方面,本身苦瓜可能已經徹底清走苦瓜籽既關係,唔算太苦;同時蝦膠係完全打爛蝦肉個種,所以會以比較黏身既狀態出現,但煎熟後,食起黎都算爽口。
冷泡埃塞俄比亞耶加雪夫咖啡
耶加雪夫既咖啡本身都係以花香為賣點,而冷泡咖啡既好處就可以將多層次既咖啡香味充分散發出黎,所以當就咁飲耶加雪夫個陣,你唔會只係飲到所謂既酸味或者苦味,細味之下會飲到佢地既花香味! 當你食完苦瓜後,飲1啖咖啡就可以為你帶黎先苦後甜既體驗。

第3道菜式為[鹹]「蔥油雞﹑黃金炸飯球」,配肯亞手沖咖啡。
[鹹]「蔥油雞﹑黃金炸飯球」

店員上碟後都介紹蔥油同咖啡之間會有特別既融合效果 - 當平實既肯亞咖啡加到蔥油個陣,原來會令蔥油出現種少少刺激味蕾既反應 (係咪好似花雕酒咁就唔肯定,但的確會有少少似歎酒個陣飲入口個刻既感覺)。
蔥油雞係由雞脾肉為主 (抵食!),所以稍為煎香既雞肉好嫩滑而香口;而小編覺得整道菜既重點係在於黃金炸飯球! 據大廚Joe所介紹,佢既理念係將飯球炸到類似意式個種,但飯球內唔用西式既芝士而直接用中式既咸蛋黃,希望做到類似既效果。而事實上小編食完都覺得呢個想法非常配合,真係好好味。

最後1道菜式為[甜]「焦糖西米布甸﹑紅豆」,配冷泡埃塞俄比亞耶加雪夫咖啡。
[甜]「焦糖西米布甸﹑紅豆」
[甜]「焦糖西米布甸﹑紅豆」
上枱個刻大家都好驚喜係用砂煲去直接焗西米,而唔係用錫紙盤再整 (一來成本問題﹑二來用砂煲去焗需要好多空間)。當你以為利用砂煲可能會令西米布甸底部會燶個陣,食個陣完全唔覺!反而因為佢用砂煲令布甸內整體熱力都幾均,唔會話表面會凍哂而個心仲係好燙口。
到呢刻,耶加雪夫咖啡既威力唔係要同西米布甸鬥甜,而係響食完甜品後,可以稍為中和一下太甜既感覺而又唔會因為咖啡苦澀而有違和感。

究竟呢個「一個人原來都可以盡興」$238既套餐抵唔抵食?小編就覺得非常抵食! 基本上$238如果響一般既中西餐都未必做到4道菜,仲要包最多4杯咖啡既組合。小編都非常期待Nutmad會認真考慮將期間限定既餐單常規化,令更多既知音人都可以體驗到大廚對咖啡應用於不同食材既心。

一個人,其實原來體驗食物之間既融合都可以咁盡興。
2021-10-16
  • 一個人原來都可以盡興