2018-10-24 25 瀏覽
台灣最出名嘅臭臭鍋係旺角有得食啦,呢度開咗大約半年,我都係第一次同朋友試吓個沙茶牛肉鍋貪佢裏面有牛肉丸,好想試吓添。個牛丸得一粒,不過就幾有彈性同好有咬口,唔係普通料,湯底的沙茶醬可以叫店員幫你調教濃度,唔想食太鹹嘅朋友可以提出要求㗎,枱上面亦都有唔同嘅調味料俾你自由加,包括豆瓣醬、蒜蓉同辣椒粉。我哋仲叫咗小食包括麻辣臭豆腐同埋鹽酥雞扒,臭豆腐未埋黎,我已經聞到好大陣臭味!唯有硬着頭皮去試吓,原來唔係我想像中咁臭,反而好香口,而且唔係好辣,質咸有啲似滷水豆腐。鹽酥雞扒好大塊,出邊嘅炸粉形成金黃色嘅外表,四個人都食唔晒呀。飲品方面,試吓佢嘅滿杯紅油子,我見到好多人都叫黎飲,大大塊柚子貼近杯邊,好靚,用來做點綴確實令人心曠神怡,飲品用柚子打成刨冰,感覺涼透心。下次試埋呢度嘅甜品先!
貪佢裏面有牛肉丸,好想試吓添。

個牛丸得一粒,

我哋仲叫咗小食包括麻辣臭豆腐同埋鹽酥雞扒,
臭豆腐未埋黎,我已經聞到好大陣臭味!

下次試埋呢度嘅甜品先!

2018-10-22