2016-11-09 3703 瀏覽
我同男友都係葵涌區返工,時常都係荃灣食飯,因為選擇夠多同夠近,唔洗下下出旺角迫噤人,今晚我地唔想諗食咩,所以去左依間拉麵店食拉麵,一人一碗簡簡單單黎到店門已經有人排隊等位,我地見唔多人所以等下,等左十分鐘就入得啦店鋪雖然唔大,但迫住坐埋一枱人咁食反而覺得好有日本感覺同食得滋味,落單係自己寫紙落,仲有小熊本熊公仔擺設陪住食添<<特上黑蒜油拉麵>>入面有豬肩肉、豬腩肉、溏心蛋半隻、木耳同紫菜,有兩種麵條可以選擇,我揀左直麵,豬肩/腩肉係薄切,脂肪比例半肉半肥,口質軟腍得黎入口好香,直麵叫左普通硬度,煮得剛剛好,個湯飲落濃郁同好香黑蒜油味,溏心蛋流黃食好正,賣相睇落小小碗咁,但份量食落都飽架<<特上日本芥末拉麵>>入面配菜同黑蒜油拉麵一樣,但多左芝士碎,我男友揀左要曲麵,相比直麵較粗身,口感爽口彈牙,而湯底用左芥末黎整成,所以個湯係綠色,飲落有淡淡既芥末味又唔會好辣,感覺清清地幾特別,食食下仲有半溶芝士係底,芝士味好濃,咁配真係第一次食,個味道又幾夾喎<<日式餃子>>煎得好香口,少少焦香味,皮薄餡
<<特上黑蒜油拉麵>>
<<特上日本芥末拉麵>>
<<日式餃子>>
煎得好香口,少少焦香味,皮薄餡多,入面係滿滿既豬肉菜餡,沾餃子醬油食好和味
<<招財貓汽水>>
見到個樽幾得意所以叫左黎飲,飲落係波子汽水
<<靜岡抹茶可樂>>
平時都係飲開普通可樂,但依度有抹茶味可樂,忍唔住叫黎飲下,飲落有少許抹茶味,呑左就有可樂味,係漸進式飲到既味道,特別得黎幾好飲
2016-11-08