2020-04-06 426 瀏覽
西灣河太安樓出名多美食,但我就好少去,今日抽起條筋收工去搵野食,地鐵站一出對面就係喇,交通方便不特止,中西日韓意法日真係咩都有得你選擇,但我對日本有情意結,咁緊係搵返間日式料理啦!呢間九州鯛魚門口非常之日系,真係思鄉病發作,入到去感受好大,裝修非常令視覺擴闊左唔少空間。餐牌真係好多選擇,又再令到我選擇困難症發作😂😂見到隔離飯香,我照跟,點左個十和田牛肉飯定食($98),首先個昆布福袋內既昆左真係爆滿同埋,唔好以為會淡茂茂,錯喇,係好食到想大叫😂😂;中華沙律同沙律菜就無乜特別,唔差;到個湯喇,未打開以為係一碗普通既麵豉湯,原來係一碗鯛魚湯,係100分好味,好重鯛魚味,鯛魚味好濃最緊要係夠熱🔥,大口大口咁飲,令到個人身心好舒暢☺;到主菜喇,十和田牛肉,肉質好淋,唔好同普通牛肉飯比,係無得比既,味道調得唔錯,真係日本野係いちばんですよ👍🏻要讚美一下的是店員,非常之親切友善,會拿膠袋比客人放口罩、又會主動添加茶、又會係適當嘅時候為你送上牙籤。呢份主動係會令到客人好窩心💗💗最後埋單盛為$98,我感到我今日太安樓之覓食真係不枉此行。