2017-05-11
母親節將近,又係時候搵下好野食孝敬下媽媽~上佢地專頁睇,原來呢間醉胡爐係主打日法fusion菜!一入到去就超鍾意佢地既裝修!樓底高,空間感強。呢幾盞好似蒲公英既燈真係好靚!職員帶我地到座位,就立刻為我地斟水,十分細心!近牆邊既座位有屏風分隔,為客人提高左私穩度。檯上有紙巾盒同埋一個竹筒,原來個竹筒係用黎放串燒枝竹籤。去到呢度,你地係咪覺得呢度設計得好好、好貼心呢?當屋企人低頭睇MENU,我就發現牆上有呢個極度貼心既設計。係USB呀!餐廳既面積好大,中間部分就係制作日式食品既地方,仲有得睇住自己點既串燒既準備過程~燒白鱔、燒牛舌芯白鱔肉厚,都幾爽口!牛舌芯就好腍!燒煙肉廣島蠔卷煙肉同蠔原來可以咁樣配搭!好好食啊!季節刺身盛合有吞拿魚、鯛魚、魷魚、帆立貝等等......鮮味!每樣都好香好濃郁!熊本A5和牛沙律 (一份)原來一份既意思係有四件!起初以為係一盆沙律菜,點知係和牛包住一沙律菜喎!影完相先睇到!原來有金箔!!!完完全全超出想像!普通既沙律菜,配上味道濃郁既A5和牛,以蟹籽同金箔作裝飾,頓感矜貴。板燒北海道珍寶帶子配薯蓉珍寶帶子,真係好巨型!直徑約有六厘米!!!不但大,仲要肉厚!未試
樓底高,空間感強。
職員帶我地到座位,就立刻為我地斟水,十分細心!
近牆邊既座位有屏風分隔,為客人提高左私穩度。
去到呢度,你地係咪覺得呢度設計得好好、好貼心呢?
當屋企人低頭睇MENU,我就發現牆上有呢個極度貼心既設計。
燒白鱔、燒牛舌芯
牛舌芯就好腍!
燒煙肉廣島蠔卷
燒煙肉廣島蠔卷
熊本A5和牛沙律 (一份)
起初以為係一盆沙律菜,點知係和牛包住一沙律菜喎!
板燒北海道珍寶帶子配薯蓉
不但大,仲要肉厚!
板燒北海道珍寶帶子配薯蓉
薯蓉都好好味!幼滑,少咸,同帶子十分匹配!
法國風合鴨肉意粉
法國風合鴨肉意粉
Confit Duct 油封鴨。油封是法國最古老的食物保存方法,先經過鹽醃,然後再封存在油內。經過封存的鴨肉,肉質酥軟味道濃香,是傳統法國菜的經典之一。
這裡的鴨肉甘香,意粉彈牙有質感。
有幾件脆口小東西,我感覺是炸魚皮,媽媽說似是豬油渣,唔知係咩總之很脆很香口。
火焰熊本A5和牛(8OZ)
WOW~ 萬眾期待的火焰熊本A5和牛!
表面有點黑,以為過熟了!喜料內裡仍鮮嫩無比!
火焰熊本A5和牛(8OZ)
少少鹽花就帶起了肉質鮮嫩多汁既味道!
所以我都沒有沾上燒汁就直接吃了!
回味無窮!
醉愛老婆芝士餅
Tiramisu 人人都食過,至於為何叫醉愛老婆呢?我估係"送比老婆"的一份心意~
醉愛老婆芝士餅
面頭一粒粒既,甜甜的,又有酥皮面。
我想起來了!是"老婆餅"!
Tiramisu 香軟 口感幼滑,咖啡酒味恰到好處~
焦糖鳳梨燉蛋
焦糖鳳梨燉蛋
這個必須要試試!
焦糖燉蛋是我的最愛,加鳳梨又是怎樣呢?
原來係原隻菠蘿上!有趣有趣!
甜度剛好,薄薄一片脆口焦糖,功夫不淺。