2025-06-18
【🪭家嫂一家大小|🎐千里之外的點心回憶】.外國朋友嚟到香港點名要吃「有趣又好味的點心」我帶他品嘗《家嫂一家大小》,晚上火鍋非常之出色,口碑連連,日間時間佢哋點心甚有特色,朋友食得好開心!.🚩前菜:琥珀合桃甜甜蜜餞及芝麻,食落唔涸喉而且合桃鬆化可口,絕對是稱職的開胃菜。.🚩精緻金魚餃金魚蝦餃,手工精細,鮮甜爽口,水池是雞湯蛋白,甚有創意。.🚩原盅佛跳牆原隻鮑魚、海參、花膠等材料,用料上乘,湯超甜,包羅萬有嘅體驗。.🚩南美麟蝦蘿蔔糕超水準,蘿蔔糕切條,咬到啖啖真蘿蔔,蘿蔔鮮甜無渣,南美麟蝦大小適中,具蝦鹹香。.🚩海膽酥脆墨魚餅墨魚餅彈牙好食,在上面加海膽,色香味俱全。.🚩家嫂陳醋小籠包小籠包熱辣辣,親手將陳醋唧入小籠包,一啖食晒足滿鮮肉與陳醋味,玩味十足!.🚩脆皮軟殼蟹拉腸粉軟薄腸粉包裹著脆脆軟殼蟹,淋上甜豉油,外軟內脆😋.🚩雪燕蛋白燉椰皇打開原個椰皇,雪燕舖滿晒漲卜卜咁,蛋白燉得幼滑奶味濃,我哋好鍾意❤️👩🏻家嫂一家大小 (尖沙咀)📍尖沙咀堪富利士道8號格蘭中心3樓
🚩前菜:琥珀合桃
🚩精緻金魚餃
金魚蝦餃,手工精細,鮮甜爽口,水池是雞湯蛋白,甚有創意。
🚩原盅佛跳牆
🚩南美麟蝦蘿蔔糕
🚩海膽酥脆墨魚餅
墨魚餅彈牙好食,在上面加海膽,色香味俱全。
🚩家嫂陳醋小籠包
🚩脆皮軟殼蟹拉腸粉
軟薄腸粉包裹著脆脆軟殼蟹,淋上甜豉油,外軟內脆😋
🚩雪燕蛋白燉椰皇
👩🏻家嫂一家大小 (尖沙咀)
📍尖沙咀堪富利士道8號格蘭中心3樓