2022-10-13
Happy Friday緊係要同朋友一齊飲嘢食嘢吹水啦,今次我就去到尖沙咀天文臺道嘅一間以墨西哥菜為主嘅酒吧餐廳,餐廳除咗有各式各樣嘅墨西哥菜之外,亦都有好多款酒同埋自家調製飲品!獨特風格嘅餐廳,昏暗嘅環境以酒吧枱作全場的矚目點,開放式嘅設計,再配上歐美風格嘅音樂,令成間酒吧餐廳顯得高尚無比😍墨西哥人都比較愛食辣,除了用辣椒為菜式調味外,連啤酒、水果,都要灑上辣椒粉、甜辣椒醬和檸檬汁才夠墨西哥風味。今晚就主要叫咗三道比較傳統嘅墨西哥菜,⭐️Avocado Tomato & Jalapeno Corn 牛油果,番茄、胡椒、玉米 💰$138墨西哥風味嘅沙律,入面嘅材料都好豐富架!有墨西哥胡椒粟米、櫻桃蕃茄、牛油果、生菜、莎莎醬、肉碎及羊奶酪,撈埋一齊食都幾開胃😋而且口味都幾特別👍🏻酸酸咸咸的,我都幾鐘意食🥗🥗⭐️NACHOS 墨西哥脆玉米片 with Chimichurri Shrimps 金明蝦 💰$138香脆嘅玉米片做底,上面有醬料醃製咗嘅蝦粒、墨西哥辣椒,加上少少菜苗做點綴,再配上佢哋特製嘅牛油果醬以及羊奶酪,唔單止賣相吸引,而且味道都唔差㗎,用嚟送酒做小食都唔差架😋⭐️Tacos 墨西
⭐️Tacos 墨西哥玉米餅 with Pulled Beef 墨西哥牛肉夾餅💰 $142
最期待就係佢哋嘅Tacos🌮🌮🌮,餡料係燉牛肉,牛肉食落去香口唔會好乾,再配上佢地特製嘅Ecudurian sauce 及 Salsa,帶比人濃厚多層次嘅味覺衝擊。 如果鍾意重口味嘅朋友都可以選擇佢😋
⭐️Signature Mocktails - Friend💰$82
Friends (Orange I Pineapple I Cranberry I Vanilla) - 杯飲品帶有香濃嘅紅莓汁及菠蘿嘅香味,再配上啖淡嘅雲呢拿味,甜甜地酸酸地,都幾開胃,而且味道都唔差🍹🍹唔鍾意飲酒嘅朋友都可以選擇佢😋