2024-06-13
長沙灣波希米亞風格嘅 Boholic係近年大受歡迎嘅打卡Cafe,入面嘅藤製凳、米白色主調裝潢、乾花擺設、吊燈嘅造型,同埋用心設計嘅打卡位,吸引咗唔少人慕名而去。餐廳有室內外座位選擇,亦係寵物友善餐廳之一。今次下午茶點咗二人鳥籠Tea Set,所有甜品都係由餐廳甜品師親自每日新鮮製作,可以喺Boholic過一個優閒嘅下午,一邊享受甜品。Boholic鳥籠下午茶拼盤精緻鳥籠造型嘅二人拼盤有5款甜點及3款鹹點。甜點有特濃黑芝麻芝巴斯克芝士蛋糕,賣相似流體畫嘅感覺,內餡口感軟滑,芝士味道濃郁之餘帶有黑芝麻味;夢幻法式馬卡龍,士多啤梨口味,酥脆嘅外皮,內裏口感綿密,中間夾住酸甜嘅士多啤梨醬,甜度啱啱好;蘋果金寶蛋糕卷,蛋糕口感軟綿,上面充滿濃郁嘅蘋果玉桂味;鮮芒果忌廉撻,芒果香甜,表層有金箔裝飾,撻底口感香脆。鹹點有卜卜脆黃金吉列蝦,炸得金黃酥脆;魚子鮮蝦牛油果醬撻,大蝦口感彈牙,魚子帶有鹹香,中間牛油果醬味道濃郁,好Creamy,撻底口感香脆;金文畢芝士巴馬火腿竹炭多士,材料豐富,金文畢芝士軟滑,Parma Ham味道鹹香,配上黑松露醬嘅香濃,味道層次豐富。Boholic小食拼盤小食拼盤嘅炸
Boholic鳥籠下午茶拼盤
精緻鳥籠造型嘅二人拼盤有5款甜點及3款鹹點。
Boholic小食拼盤
小食拼盤嘅炸物有炸雞翼、吉列蝦同埋炸魷魚鬚,炸雞翼入味,皮脆肉嫩;吉列蝦金黃酥脆;炸魷魚鬚酥香脆口,味道惹味,油而不膩。
Osmanthus Coffee Latte
桂花鮮奶咖啡,動物拉花精緻可愛,咖啡味道醇厚香濃,鮮奶入口順滑,帶有清香桂花味道餘韻。
Grapefruit Summer
西柚蝶豆花疏打,有紫色、黃色同埋粉紅漸變色調,顏色夢幻。蝶豆花含豐富嘅花青素,有美容保健功效。將蝶豆花漿同埋西柚汁攪勻,清新解喝。