2017-02-08
初到金船長餐廳感受其魅力,是也!男朋友專登搵左間黑松露菜式了得的西餐廳共度好彩男朋友醒水預先訂左位,餐廳安排左門口位置比我地,同時亦不用搭枱等位金船長,有提供到冰室既飲品大愛黑牛的我當然也點了這個可樂上再加球朱古力雪糕,簡直係透心涼‧心中甜的境界男朋友就叫左個檸檬什飲,酸酸甜甜的感覺超爽,食慾大增點餐後,很快就上左個餐湯、餐包蒜蓉包非常脆,我就拎左黎點下忌廉湯索下個湯味,淋d再食法式焗田螺 $68 裡面有6粒田螺肉,田螺肉煮得好淋,無咩骨位咁,撈埋上面個層濃濃的香草芝士汁,一口就吸入同時又提供到法包,切成薄塊作底,索下香草芝士汁,弄得好香口的小前菜金船長小食拼盤 $108炸芝士豆腐完全中曬我心意,芝士唔係膩到流那種 ,淡淡的芝士味,豆腐的質感,食完都唔會覺得好濟炸魷魚圈就過份乾身同脆,好在醮上中間既他他醬,中和返油膩的感覺蜜糖雞翼同樣極有水準,香甜的與外脆內軟的配合,真係讚!黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心Pizza$108-六吋經過咁多食家點評的黑松露pizza果然名不虛傳!未上枱慢慢走過黎個陣就已經聞到好香黑松露味!黑松露pizza有6塊,每人3塊,可以感受三種食法第一種:原味食法首
男朋友專登搵左間黑松露菜式了得的西餐廳共度
大愛黑牛的我當然也點了這個
可樂上再加球朱古力雪糕,簡直係透心涼‧心中甜的境界
男朋友就叫左個檸檬什飲,酸酸甜甜的感覺超爽,食慾大增
蒜蓉包非常脆,我就拎左黎點下忌廉湯索下個湯味,淋d再食
蜜糖雞翼同樣極有水準,香甜的與外脆內軟的配合,真係讚!
黑松露菌醬意式馬斯卡普芝士夾心Pizza$108-六吋
黑松露pizza有6塊,每人3塊,可以感受三種食法
首先,要睇下佢落左幾多黑松露先,咸香的有油分的黑松露醬,個pizza仲係塊特別制的,兩者match得好夾
點什莓醬一齊食,咸香的與甜甜的什莓醬cross-over得非常出色,兩者沒有違和感
夾埋個雜菜一齊食,健康的食法,同埋口腔會多種層次,更有咬口
弄得非常焦脆的老虎蝦,蝦頭仍保留著濃郁的蝦膏,慢慢啃出味道來
意大利飯更是吸收左龍蝦汁的精華,同時帶有強烈的水分,濕濕的感覺更易入口
濃郁的奶茶香,但口感會似牛奶入口那種,奶味超重
題外話/補充資料:
服務員會略略介紹下有咩菜式,態度良好有禮,收野上菜又快,臨走時也會問今天的菜式如何....