【金亞淶泰國餐廳🇹🇭|神秘驚喜嘅泰菜】近年唔少朋友進駐西九四小龍,多咗係附近搵好嘢食,今晚地膽朋友帶我去食泰好西!食咗啲咩呢?🌈手工泰式春卷炸得金黃,最重要係清爽無多餘嘅油。春卷內有紅蘿蔔絲、粉絲、木耳絲、味道唔錯,點埋酸醬感覺清新,好惹味香口。..🌈泰醬酸辣黑豚肉用一個籃承載,賣相幾特別,黑豚肉味香濃,醬汁集酸甜辣在一身,生洋蔥半熟,好爽脆清甜,係肉面放上炸蒜,成味餸嘅食材好夾,味道拼湊得好好味。..🌈黃咖哩海鮮配蒜蓉包我好欣賞呢份蒜蓉包,焗得脆口,蒜蓉份量適當,包面層仲有少許蜜糖層,將包浸入咖哩汁中,甚至乎連埋海鮮一齊食,都係好好味。海鮮以魷魚為主,仲有青口等素材,而咖哩就唔辣,香香甜甜易入口。..🌈青檸梳打驚喜位,泰國梳打水😛自己梳打自己沖,冰底有約半個新鮮青檸,切片備用。..🌈金鑽鮮菠蘿冰店員表示係用上新鮮菠蘿切粒,菠蘿粒粒份量都多,入口酸酸😛好醒胃,女士最愛。..🌈椰皇三重奏原個椰皇𠝹開,面層有椰子碎碎,再之後白𠽌𠽌係一層甜甜椰奶、再之後會見到半透明啫喱,啫喱椰子水味好濃,可能用上椰子製造,味道清甜,邊食仲會邊刮到椰肉,更有口感同層次。朋友說是為咗呢個甜品而嚟,我完全明白😉。
【金亞淶泰國餐廳🇹🇭|神秘驚喜嘅泰菜】

食咗啲咩呢?