HIKARI

【荃灣日式餐廳Hikari |酒與咖啡的結合】大霸街一帶都好多野食,但靚靚地舖Cafe其實唔多,今次嚟到荃灣就有所發現,有齊晒我想要嘅元素:酒、咖啡、甜品、文青餐廳。HIKARI 日文係解「光」嘅意思,單睇店名同我好夾啊!🍽️慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯「牛板鍵」係牛嘅肩甲位置,脂肪比例低,蛋白質含量高,慢煮不但能夠保存肉汁,又能做到牛肉嘅嫩滑口感。「新奧爾良」本身係美國南部嘅一個海港城市,是移民聚居之地,今次嘅飯我相信有著西班牙繪飯再加上多種香料泡製,非常特色。🍽️北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉「馬鈴薯團子Gnocchi」係意大利傳統食物。裡面有馬鈴薯、牛奶、蛋黃等製成,襯托Creamy嘅龍蝦汁同松葉蟹,口感煙煙韌韌幾得意同好飽肚。🍽️焦糖海鹽骯髒提拉米蘇Dirty純粹因為外形混混亂亂,其實佢都係此店Signature,手指餅酒味分量剛好,Oreo,cream,朱古力醬,要記得留肚食呀!🍽️是日精選蛋糕:甘筍蛋糕朋友外國長大,見到Carrot cake就好想試,一解思鄉情懷。顧名思義係由紅蘿蔔製造,食嘅時候清晰可見一絲絲嘅蘿蔔絲,甜味亦好適中。🍽️君度橙酒鮮奶咖啡Cointreau橙酒嘅
【荃灣日式餐廳Hikari |酒與咖啡的結合】

HIKARI 日文係解「光」嘅意思,單睇店名同我好夾啊!

🍽️慢煮美國安格斯牛板腱新奧爾良飯

🍽️北海道松葉蟹龍蝦忌廉汁馬鈴薯團子粉

🍽️焦糖海鹽骯髒提拉米蘇

🍽️是日精選蛋糕:甘筍蛋糕

🍽️君度橙酒鮮奶咖啡
Cointreau橙酒嘅40%激烈程度與柔和嘅鮮奶咖啡遇上,係幾有衝擊嘅配搭,喜歡橙酒嘅朋友一定要試。

HIKARI
📍荃灣大壩街21號地舖

#荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介#假日好去處 #文青咖啡店 #酒咖啡
2023-06-08