2022-08-02
放工經過一間裝修得四正企理又大冷氣嘅燒味舖就同朋友衝咗入去💨太耐冇食過燒味,乜都想食嘅情況下…叫到成檯都係🫣⚠️忠告⚠️份量唔少‼️睇住嚟嗌‼️🦆<<炯記煙燻燒鵝撈麵>>($62)第一次食鵝油撈麵💁🏻♀️原來冇乜鵝味~ 係靠撈甜豉油嘅味!不過好重鵝香~~ 係我食過最香嘅撈麵!!! 而且佢撈得好均勻,夾起就望到每條麵都好有光澤🤩朋友話鵝油係不飽和脂肪~所以唔使怕太邪惡,少少一碗係OK的👏🏻佢嘅粗麵亦都處理得好好:有彈性又冇鹼水味!軟硬適中又彈牙👍🏻另上嘅燒鵝起碼有八大嚿!仲跟一碗超甜嘅粟米蘿蔔湯!呢個餐會唔會太大份😌🐷<<雙拼燒味類>>($54)有七款燒味任配!我哋揀咗港人至愛 💁🏻♀️叉燒 & 腩仔 🙆🏻♀️加 $2 仲可以由白飯轉港式經典鵝油撈麵!!咁抵食,梗係轉啦又唔使爭!燒肉皮堅脆,而且皮下脂肪好少!叉燒有香濃蜜汁味! 仲要嚿嚿同有1cm咁厚!!! 啖啖肉,好滿足🤰🏻🐔<<海蜇拼手撕雞小食>>($40)店員力推我哋試埋其中一個店舖主打 - 手撕雞果然冇介紹錯🫡我覺得似雞髀肉,全部肉質好滑而且雞
太耐冇食過燒味,乜都想食嘅情況下…叫到成檯都係🫣
⚠️忠告⚠️份量唔少‼️睇住嚟嗌‼️
🦆<<炯記煙燻燒鵝撈麵>>($62)
第一次食鵝油撈麵💁🏻♀️原來冇乜鵝味~ 係靠撈甜豉油嘅味!
朋友話鵝油係不飽和脂肪~
所以唔使怕太邪惡,少少一碗係OK的👏🏻
另上嘅燒鵝起碼有八大嚿!
仲跟一碗超甜嘅粟米蘿蔔湯!
呢個餐會唔會太大份😌
🐷<<雙拼燒味類>>($54)有七款燒味任配!
我哋揀咗港人至愛 💁🏻♀️叉燒 & 腩仔 🙆🏻♀️
加 $2 仲可以由白飯轉港式經典鵝油撈麵!!
咁抵食,梗係轉啦又唔使爭!
燒肉皮堅脆,而且皮下脂肪好少!
🐔<<海蜇拼手撕雞小食>>($40)
店員力推我哋試埋其中一個店舖主打 - 手撕雞
果然冇介紹錯🫡
我覺得似雞髀肉,全部肉質好滑而且雞皮有彈性仲要冇肥膏🤟🏻
手撕雞有得揀原味/麻辣!
都幾辣㗎! (譚仔三小左右)
唔食得辣嘅朋友記住叫定嘢飲!
因為我食到流晒鼻水都仲好回味,係咁食!
🥬<<鵝油生菜>>($18)
我本身驚好油! 但店員話走油就係普通冇味烚菜~ 咁咪試吓囉🫣
佢冇撈麵望落咁有光澤,入口一啲都唔油! 而且好有良心! 好大碟🫰🏻
由於每樣份量都好多,最終我要打包~
大家都記住唔好浪費食物呀🤗