今日同朋友晏晝喺土瓜灣街市買完餸,行到有啲攰,見到「有間茶記響附近」個招牌,突然好想食下午茶,就推門入去試吓。茶記裝修簡樸但乾淨,卡位仲保留住舊式茶餐廳嘅格局,坐低即刻有種時光倒流嘅感覺。先講個瑞士汁雞髀拼公仔麵,雞髀大大隻,浸喺琥珀色嘅瑞士汁入面,一啖咬落去肉質超嫩滑,甜甜哋嘅醬汁滲透晒入肉。公仔麵煮得啱啱好,仲有少少彈牙,撈埋啲瑞士汁真係無得頂!跟餐仲送多杯凍奶茶,茶底夠濃,正!另外叫咗個滋味流心三文治做下午茶,烘得微脆嘅麵包夾住流心蛋同火腿,一切開蛋汁即刻湧出嚟,加埋沙律醬嘅酸甜,簡單但好食到停唔到口。伙記阿叔見我哋食得咁開心,仲推介我下次試吓佢哋嘅招牌西多士,話仲邪惡過我呢個三文治!埋單每人六十蚊有找,食到咁豐富真係好抵。呢間茶記雖然冇華麗裝修,但坐得舒服、食物夠地道,伙記又有人情味,絕對係街坊嘅飯堂之選。下次經過一定要試埋佢哋個西多士同紅豆冰!