相信日常中食過既潮汕菜都唔少 (特別作為潮洲人既我) ,但係得知有間潮汕菜餐館,聘請國家級潮菜烹飪大師主理,師承傳統名廚既古法技藝,特地慕名而來。✅魚露浸花甲($188)花甲係先煮熟,再放進魚露湯浸泡既— 所用既係潮州魚露、蒜頭、醬油、鹽、辣椒、芫茜,凍食更見鮮甜可口。✅脆皮九肚魚($168)可能係食過最好既脆皮九肚魚,脹卜卜既脆皮,九肚魚無骨而嫰滑無比,太好食了。✅香煎蕃薯烙切成幼條既蕃薯,煎成金黃色,確係平時唔容易食到既菜式~✅川椒雞頸肉($148)雖說雞頸肉聽起黎未必人人適合,但係所用既傳統烹調做法,確係令雞頸肉肉質爽口無比,入味而好吃。✅豆醬焗嫩雞($198/半隻)肉質鮮甜嫩滑,據知用左用左豆醬、薑蔥、酒所醃製,再加上湯用慢火炆焗約30分鐘。保存左豆醬既香味同埋雞既鮮甜味道。✅芝麻落湯錢($128)呢款甜品係每逢過年過節潮州人都會做既傳統甜品。搓成一粒一粒既糯米,貌似古錢幣,放入滾水中直至浮上水面即熟,拎出後再撒上芝麻、花生同埋砂糖,質感煙韌香甜~假如曾經認為潮汕菜不過係鵝片、蠔餅、凍蟹、綠豆爽等等,正潮樓既出品定必能夠令你對「潮汕菜」重新定義,回味無窮,價錢上選很親民呢,bo

✅魚露浸花甲($188)

✅脆皮九肚魚($168)

✅香煎蕃薯烙
切成幼條既蕃薯,煎成金黃色,確係平時唔容易食到既菜式~

✅川椒雞頸肉($148)

✅豆醬焗嫩雞($198/半隻)

✅芝麻落湯錢($128)

假如曾經認為潮汕菜不過係鵝片、蠔餅、凍蟹、綠豆爽等等,正潮樓既出品定必能夠令你對「潮汕菜」重新定義,回味無窮,價錢上選很親民呢,bookmark時間黎喇!😁