天氣開始涼,突然間想食燒烤,但唔想BBQ被蚊咬,就去咗食燒肉。見到呢間燒肉店新開,價錢又OK,就入去試下。當日放假5點幾去到,客人唔多,感覺好似包場咁。餐廳嘅座位分佈3個角落,檯與檯之間闊落,坐得舒服。入座後,侍應就好快咁奉茶同送上餐牌。我通常睇晒成個餐牌先決定食乜,所以唔會咁快落ORDER。侍應無催促我,但就問我係想食燒肉定壽喜燒。我一心嚟食燒肉,回覆佢之後,佢就轉身去準備我哋燒肉所需要嘅餐具同用具。而當佢再返嚟嘅時候,我哋就已經決定到食乜。咁樣真係完全無浪費時間,有效率!說時遲,那時快,影下環境相,食物便奉上。因為燒肉太邪惡,我哋就叫咗2個沙律和枝豆。枝豆 $28超大盤,正!又可以補充蛋白質~無叫白飯,食晒啲枝豆都飽咗。牛油果柚子沙律 $68又係好大盤,我哋一邊食肉一邊食沙律,食到LAST MINUTE都仲有,真係多到食極都食唔完咁。沙律菜用咗黑醋撈,好fresh;柚子肉好多,好正~但牛油果唔算多,應該只有半個;每人每日可以食半個,私心想牛油果多啲。蕃茄沙律 $38因為齋食燒牛肉都幾油,我哋就再叫多個蕃茄沙律。蕃茄沙律雖然無柚子沙律份量咁足,但係勝在夠新鮮。原個蕃茄去咗皮,再切件,

枝豆 $28
枝豆

超大盤,正!又可以補充蛋白質~無叫白飯,食晒啲枝豆都飽咗。

牛油果柚子沙律 $68
牛油果柚子沙律

蕃茄沙律 $38
蕃茄沙律

因為齋食燒牛肉都幾油,我哋就再叫多個蕃茄沙律。蕃茄沙律雖然無柚子沙律份量咁足,但係勝在夠新鮮。原個蕃茄去咗皮,再切件,上面倒咗芝麻醬,簡直係絕配。我好少食生蕃茄,因為唔鍾意嗰陣草青味。不過,我又接受到呢個蕃茄,因為嗰陣味唔多覺,加埋食落酸甜味突出,好快就畀我哋清曬。

特上燒肉拼盤(320g)  $298
特上燒肉拼盤(320g)

揀呢個拼盤嘅原因係因為呢個係入門版,齊集咗美國頂級牛肉、澳洲M7牛肉及日本和牛,讓我一次過嘗到佢哋嘅分別。

每款牛肉都有4-5片,美國的有頂級牛小排、安格斯西冷和牛舌,澳洲代表有M7級腰脊肉,而日本代表就係A5級上洲和牛。牛肉如果品質好,吃的時候配少許鹽一同吃已經很美味,不用太花巧或蘸醬汁。

我們從美國牛開始吃,先吃美國頂級牛小排和安格斯西冷,因為雪花比例不多,所以我們沒有燒很久。小排比西冷深色,相對脂肪都多一點,所以口感較軟,唯兩者肉味亦濃郁。

牛舌估計亦屬於美國品種,燒烤時間比小排肉需時長,不過都是值得得。吃起來,爽口脆身,有嚼勁亦不乏牛味。牛舌從來都是我到居酒屋吃串燒的不二之選。

M7澳洲和牛
澳洲和牛的獨特之處就是聚合了日本牛的脂肪比例和美國牛的肉質的特點,要是這是M12的澳洲和牛,當是最美味的。不過M7級的話,僅媲美於日本A2級。所以,相對而言,這片澳洲的和牛既不如美國的有肉味,又不及日本的(多)油(軟)嫩。

A5和牛的雪花紋最靚,但分佈均勻,所以燒起來,香氣特別逼人;吃起來,肉質也最柔嫩,油脂亦最多,不過肉味就不及美國牛濃。

各款肉各有特色,餐廳亦提供不用牛肉的品種予客人選擇,大家可按個人喜好下單。

另外,我也點了白鱔。

白鱔 $128
白鱔

鱔同鰻魚係近親,2者我都愛~白鱔肉厚,燒到差唔到熟就掃啲汁上去再燒,燒到成嚿都金黃色咁先好食。雖然比牛肉要燒得耐,但係啖啖肉又有咬口真係好鬼正;而且肉質軟但彈牙,唔係軟稔稔嗰種口感,好鍾意。因為得三嚿,多咗嗰嚿梗係歸我啦~~~

當日平日約5點半去到,餐廳還未出現人潮,拍照最好~離去時人多了,想影環境相就難了。雖然服務員不多,給客人下單出菜,又開爐燒烤,但服務態度都KEEP到,沒有予人怠慢的態度,值得一讚。下次去可能會去吃午餐,試試定食丼飯和小食。
2021-09-16
蕃茄沙律
白鱔
特上燒肉拼盤(320g)
枝豆
牛油果柚子沙律