阿叔搬公司到灣仔工作都有好一段時間,相比返太古城,返灣仔的確有更多好嘢食,不過由於附近有更多上班一族,變相搵食就仲艱難,次次搵食都排長龍,趕住食又趕住走,有時如果工作忙,真係寧願買外賣返公司食算。 早前遇著落狗屎嘅天氣,阿叔費時同人迫,於是乎就去咗呢間主打日式飯卷嘅餐廳買外賣食。呢度嘅飯卷一反傳統,以醋飯包起紫菜,中間再夾有超多、超豐富嘅餡料。另外,飯卷種類都唔少,全部現場即叫即整,感覺新鮮吸引。 Sea Monster ($72),雖然呢款卷物只得4件,但件件都拳頭咁大。再加上超級爆餡,入邊包有蟹棒肉、天婦羅蝦、青瓜絲、櫻花蝦等配料,唔單止口感豐富,而且仲好好味添! Cali Salmon Eoll ($72),卷物佈滿蟹棒絲,加上包住三文魚肉,尺寸雖然比Sea Monster少,但份量依然好足,加上沙津醬令到整個味道帶少少甜,令人食得好開胃。