2023-05-14
【八不|滋味在心頭·親民壽喜燒】壽喜燒又稱鋤燒,是著名的日本料理,以少量醬汁烹煮食材的火鍋。通常食材包括高級的牛肉切片、大蔥、豆腐、蒟蒻絲、冬菇等,這些食材會在由醬油、糖與味醂等混合的湯汁中煮製,並蘸生雞蛋食用。一向壽喜燒都給予人高高在上嘅印象,今次係太子發現「八不」其實壽喜燒都可以咁親民!食咗咩🥢澳洲M8和牛壽喜燒 和牛燒起後點上蛋醬好好味,滑蛋同甜甜嘅燒汁絕對中和,和牛肉質夠稔滑,肉味夠又唔太濃。🥢鹿兒島茶美豚壽喜燒豚肉望上去脂肪比例都高,但食入口絕無油膩感覺,加上蔬菜種類很多,整體來講很豐富充實。我們每人都揀蔬菜拼盤,客人可以按自己喜好和需要再加烏冬、白飯等。想吃多點肉,都可以加錢「加大」肉量。燒完肉,加上湯又變成湯煮,兩個口味比較之下,我係喜燒壽喜燒多一點呢!除了壽喜燒,餐廳都仲有提供其他日本料理,如刺身、麵食、吉列、炸物….選擇都好多。另外,我都好鐘意佢哋嘅日式裝修,尤其係「神奈川沖浪裏」呢張名畫,是滿意度很高的午餐呢!.「八不」係佛教中是代表中道之理,凡事追求平衡。不生亦不滅,不常亦不斷,不一亦不異,不來亦不出。法緣起之理,故稱八不緣起。唔知與餐廳用呢個名,有沒有關係呢?📍
食咗咩
🥢澳洲M8和牛壽喜燒
🥢鹿兒島茶美豚壽喜燒
唔知與餐廳用呢個名,有沒有關係呢?
📍八不
🧭太子大南街52號地舖