【九龍城區】【雁門山西刀削麵】喺土瓜灣見到呢間嘢個名就已經一陣熱血,當然係諗起中國歷史裡面宋朝嘅雁門關之戰啦。嗰陣宋國軍隊喺現址山西省嘅雁門關擊敗遼國軍隊喎,中國歷史裡面由成日被遼國恰嘅宋國所打嘅勝仗,當然要提吓,餐廳就係呢個名。我就比較少涉獵山西菜,不過知道山西最出名嘅就係「山西刀削麵」,咁佢哋都係以呢樣嘢作為吸引客人嘅方法。佢哋係寫紙仔嘅方式落單,雙拼只可以拼肉類唔可以拼餃子,所以都係叫碗 $56 嘅「牛展麵」就算,一個餸。而我食就當然係食佢哋嘅「刀削麵」,有其他款式嘅麵我都唔諗住揀喇。啲牛展切得唔算厚,不過幾腍幾好食,個刀削麵亦都唔粗,口感煙靱,好味。本身諗住食少少就算嘅我,都忍唔住直接食晒成碗,好彩我冇叫少麵咋。我用 $5 加咗隻「滷水雞蛋」,滷得好夠味,個滷水汁可以。所以我再叫 $21 嘅「滷水雞翼」,有三隻,肥美得嚟味香,好食。嘢飲我飲 $6 嘅「王老吉」,罐裝嗰隻,提供埋飲筒。埋單 $88,我覺得唔錯,聽講冬天有羊食添。。。(地址:土瓜灣馬頭圍道292號地舖)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #fo

(地址:土瓜灣馬頭圍道292號地舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am九龍城區 #土瓜灣 #雁門山西刀削麵 #牛展麵 #刀削麵 #滷水雞蛋 #滷水雞翼 #王老吉 #1am1314 #1ambackup
2024-02-19