呢間去年新開嘅日本餐廳座落中環中心區,而且大有來頭,係日本東京百年老店米芝蓮餐廳「日山」姊妹店,由資深日籍師傅坐鎮,所以令我更加期待啊😍 呢度主打壽司Omakase及傳統日式會席料理。上到去一開lift門,好有驚喜,日式舟屋設計配合LED燈,好奢華帶點型格💙 今次試佐佢哋2個menu☺️𝐒𝐈𝐆𝐍𝐀𝐓𝐔𝐑𝐄 𝐌𝐄𝐍𝐔 $𝟏,𝟒𝟖𝟖/位▪️先付 Ι 甘酢水雲蓴茶 • 海膽豆腐 • 鯖魚棒壽司▪️向付 Ι 北海道雲丹金槍腩杯一定係人人見到都必愛嘅一道!分量十足,北海道海膽、滿滿嘅三文魚籽、吞拿魚腩蓉,非常鮮甜大滿足!😋▪️酢物 Ι 日本天然蠔 • 柚子水啫喱比較鮮甜清爽,加埋柚子水啫喱就更加清新,面頭放上紫蘇葉花,增加層次😉 好想encore▪️揚物 Ι 龍蝦天婦羅天婦羅食得多,用龍蝦就比較少啦☺️ 個底做放咗少少紫洋蔥,再加佢哋嘅秘製醬汁,帶有黑胡椒味幾惹味!▪️蒸物 Ι 慢煮北海道鮑魚用清酒木魚湯去慢煮北海道赤鮑,鮑魚好軟腍啖啖鮮味,佐以鮑魚肝醬加咗生椒、蛋黃醬,點埋一齊食非常開胃👍🏻▪️煮物 Ι 松葉蟹面頭放上蟹膏,底做咗個木魚芡汁,伴埋滿滿嘅松葉蟹肉,點少少蟹醋一流😋▪️燒物 Ι 𝐀𝟓和

𝐒𝐈𝐆𝐍𝐀𝐓𝐔𝐑𝐄 𝐌𝐄𝐍𝐔 $𝟏,𝟒𝟖𝟖/位

▪️先付 Ι 甘酢水雲蓴茶 • 海膽豆腐 • 鯖魚棒壽司

▪️向付 Ι 北海道雲丹金槍腩杯

▪️酢物 Ι 日本天然蠔 • 柚子水啫喱

▪️揚物 Ι 龍蝦天婦羅

▪️蒸物 Ι 慢煮北海道鮑魚

▪️煮物 Ι 松葉蟹

▪️燒物 Ι 𝐀𝟓和牛西冷 • 松露醬
櫻桃木作煙燻陣陣香氣而且夠晒吸睛,視覺享受♥️ 和牛西冷色澤粉嫩,咬落肉味香濃好嫩,松露醬拌日本生雞蛋作醬汁,雙重享受~

▪️御食 Ι 龍蝦汁稻庭烏冬

▪️甘味 Ι 日本菓子
日本蜜瓜、哈密瓜配柚子雪葩、芝麻脆餅

𝐓𝐀𝐒𝐓𝐈𝐍𝐆 𝐌𝐄𝐍𝐔 $𝟏,𝟎𝟖𝟖/位

▪️先付 Ι 貝柱 • 梅素麵 • 日本番茄
▪向付 Ι 雲丹海鮮刺身韃靼
內有海膽、三文魚、赤身、甜蝦及魚子醬,仲有埋海膽醬淋面一齊食,海膽味十分濃郁☺️

▪️揚物 Ι 吉列𝐀𝟓和牛
A5和牛除了油脂分佈平均,入口即溶,外脆內軟,配有黃芥末籽甜甜地中和味道。

▪️蒸物 Ι 慢煮北海道鮑魚
(同上)

▪️煮物 Ι 金槍魚山椒煮
選用金槍魚下巴位置,附口感彈牙,感覺會有少少似牛肉,汁底清甜😋

▪️御食 Ι 特選海鮮丼
賣相非常吸引!魚生款式好多,有油甘魚、海膽、拖羅、飛魚籽、左口魚、魷魚、海鰻、三文魚籽、以及玉子燒等,再加一杯九州地雞清湯好舒服暖胃!

▪️甘味 Ι 日本菓子
靜岡縣溫室蜜瓜

💬 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥:
環境奢華現代風,好引人入勝!服務到位好細心☺️ 兩個Menu都各自有吸引嘅地方,餐廳食材均由日本新鮮空運到港,採用時令食材相當有質素保證!必試佢地嘅A5和牛,刺身十分鮮甜,各個菜式嘅醬汁都好獨特同帶出食物鮮味,層次感豐富!擺盤可見好精美,整體用餐體驗好完美😇

想睇更多分享 歡迎follow Instagram @vivianeat.hk ♥️