6天前
同朋友係海港城睇完包包,就係海港城食埋飯先走,係門口見到依間餐廳裝潢幾靚就入去試下,全間舖用咗竹做主題,充滿古典氣息,睇menu原來係食精緻淮揚菜,有幾款菜式超好味,分享一下~坐低即有前菜、另外叫咗壺人蔘烏龍茶,好少餐廳有人蔘茶飲幾特別,入口回甘消滯宋嫂鮮魚羹 $88/位一向主張美容養生嘅我,當然要試下鮮魚羹 ,美顏又滋潤,入口鮮美十足,絕無丁點腥味!海鮮酸辣湯 $88/位朋友叫咗酸辣湯,我都試咗d,酸辣味剛好,食完個身暖笠笠,冬天飲就最啱la!私宴老上海燻魚 $188絕對推介大家食嘅菜式!一上枱賣相已經勁吸睛好似仙境嘅氛圍,外層炸到脆一脆,咬開係即爆出大量酸甜味超惹味!之後就食到大大塊海魚肉,大大件兼件數都幾多,幾抵食👍🏻鐵板上的小籠包 $90/5件原塊鐵板上嘅小籠包,所以仲係熱辣辣,小籠包放係鐵板上煎糅合生煎包口感,但咬開依然係爆湯汁小籠包,皮薄肉多好滿足!葱油鮑魚片拌麵 $188 好多大大塊鮑片伴碟,拌麵食落好香蔥油味,份量都幾多,3個人食都ok蘭梅桂花拉糕 $60飯後甜品~梅醬酸味味好開胃,加入清新桂花甜香軟糯糯拉糕,鍾意食糯米糍嘅朋友仔實鍾意!个園竹語 📍地址:尖沙咀廣東道3
宋嫂鮮魚羹 $88/位
海鮮酸辣湯 $88/位
私宴老上海燻魚 $188
鐵板上的小籠包 $90/5件
葱油鮑魚片拌麵 $188
蘭梅桂花拉糕 $60
个園竹語
📍地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場3樓3202號舖