╹ 𝙁𝙞𝙖𝙩𝙖 𝙋𝙞𝙯𝙯𝙖 - 中環 Central ╹#tori中環ʅ@fiatapizza 主打拿玻里手工pizza🍕比起其他款式 拿玻里pizza比較輕盈、濕潤、口感煙靭啲~餐廳所選用嘅食材全部由意大利新鮮進口🇮🇹Fiata早前仲打進意大利網站「Top 50 Pizza」嘅亞太區第8位💥係有水準保證😙ʅPizza即叫即焗 濃濃嘅炭香味撲鼻~🔥批邊厚身但十分鬆軟 空氣感十足🥹咬落好煙靭 而中間批底就比較薄、濕潤💓我哋一行三人各叫一份Pizza set ($150pp),分量超大呀!1️⃣Prosciutto di Parma (7.5/10分)火腿有淡淡嘅鹹香 配上清新嘅rocket leaves🍃比較重口味嘅朋友可以試吓呢款!2️⃣Margherita (8/10分)Simple and can't go wrong✨簡單嘅配料(蕃茄醬、芝士、Basil葉)就足以突出薄餅嘅麵粉香🥰我就最鍾意呢款啦!3️⃣Daviola (8/10分)呢款其實就係Margherita加上風乾黑毛豬辣肉腸 幾惹味㗎😍🍮Cannoli Siciliani (+$30) (6/10分)呢款係西西里嘅傳統餅乾佢就係脆
╹ 𝙁𝙞𝙖𝙩𝙖 𝙋𝙞𝙯𝙯𝙖 - 中環 Central ╹
#tori中環
@fiatapizza 主打拿玻里手工pizza🍕
比起其他款式 拿玻里pizza比較輕盈、濕潤、口感煙靭啲~
餐廳所選用嘅食材全部由意大利新鮮進口🇮🇹
Pizza即叫即焗 濃濃嘅炭香味撲鼻~🔥
批邊厚身但十分鬆軟 空氣感十足🥹
咬落好煙靭 而中間批底就比較薄、濕潤💓

2️⃣Margherita (8/10分)
Simple and can't go wrong✨
我就最鍾意呢款啦!

3️⃣Daviola (8/10分)

呢款係西西里嘅傳統餅乾
佢就係脆蛋捲擠滿忌廉 然後沾滿朱古力同開心果碎 我就覺得冇咩特別啦🤪

(p.s. 原來menu最後有⼀頁glossary😂睇唔明意大利文menu可以參考返🤣)
ʅ
vewdie回頭率:🐽🐽🐽🐽(4/5)
📍Fiata Pizza
中環士丹頓街2號地舖
ʅ
#hkig #hkiger #hkigshop #hkigfood #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkgirl #hkcafe #hkiger #hkcafe #foodie #打卡 #假日好去處 #香港美食 #香港美食地圖 #咖啡 #cafehk #pizza #fiata #港島美食 #中環美食 #centralhk #pizzahk