2022-02-16
位於東涌𝐒𝐡𝐞𝐫𝐚𝐭𝐨𝐧酒店旁嘅灣景薈,個度有啲似mini版嘅soho區,有好多好chill嘅西式餐廳。呢間upper deck可以對住個無敵海景view食lunch,環境舒適得黎帶點浪漫嘅氛圍,餐廳仲有Live Band同免費桌球供客人娛樂,真係唔錯!😇 21-30 days Dry-aged USDA Prime Rib Eye ($398)係店員嘅建議下,我地揀左Dry-aged唔要Wet-aged,因為Dry aging肉質會更細嫩,肉汁更多,牛味更濃郁!果然唔錯,medium rare火喉處理得唔錯,牛扒表面帶點炭燒香味!另外佢會跟薯條/沙律,我地要左沙律,配味道濃郁嘅肉會比較fresh😜Side dishes有8 款選擇,我見到Truffle mac-n-cheese (+$48) 雙眼發光,怕肥都會揀嘅選擇!佢用小鐵獲上,面頭仲加咗麵包糠同芝士焗到金黃色,賣相吸引。食落又脆又creamy,唔會太漏。但truffle味道就差咁啲,只係食到濃濃芝士味!-Set Lunch – Chicken Burger ($168)呢個Burger比較有驚喜!平時一定叫牛burger,但因
呢個Burger比較有驚喜!平時一定叫牛burger,但因為要左steak,今次要左雞。雞扒外層炸得好香脆,目測塊雞有成2吋厚,啖啖肉得黎肉質好Juicy,麵包亦烘得好香口!
午餐會跟沙律/餐湯 + 餐飲 + 甜品: 餐湯係洋蔥湯,甜品朱古力蛋糕,正常發揮。
最想讚讚呢度既service!員工好有禮貌又helpful!之後會再encore👍🏻👍🏻
*The Upper Deck*
地址:東涌怡東路9號灣景薈1樓101號舖 (Sheraton 酒店旁)