2022-03-20
📍🇭🇰 餓底 Hungry Cover.「餓底出動」Go Go Go!而家無堂食,唯有買外賣返去食!突然好想食日本野,出開旺角見到有間竟然買日本小食店,估唔到平民的價錢,日本的味道!這間店是最近由真。香港人自己開的,與老闆對話後,十分友善,和堅持用最好的原材料煮食!.今次我地兩人一於試下你地的小食和主食先!.小食:📌 香芋地瓜球- 第一時間令我諗起台灣嘅小食-地瓜球,即刻要叫返份嚟試吓先。外皮香脆,內裡香濃香芋味,一啖一口👍🏻 簡單方便進食!.📌 玉子燒 (明太子/ 黑松露/ 蟹羔)- 味道揀咗明太子,仲以為明太子會包住喺玉子燒入邊卷住燒,不過玉子燒都不過不失。.📌 紫薯甘粟餅- 呢個有驚喜,唔係普通嘅紫薯餅咁簡單,入邊有埋栗子,全部材料都係他們自己親手製作,又大份又好食!香脆的外皮剛好包住餡料,熱辣辣好食!.📌 和牛薯餅- 完全唔似出邊嘅牛肉薯餅咁味精,他們採用真正和牛混合薯仔蓉,炸出來剛剛好,唔會好鹹,吃到有牛肉的鮮味,食咗一舊想再食第二舊👍🏻👍🏻.主菜:📌 軟殼蟹炸蝦天婦羅拼盤- 這個拼盤很豐富,有主件:軟殼蟹、炸蝦,另外蔬菜類包括蕃薯、南瓜、秋葵、豆角、海苔、金菇,老闆好好人,
「餓底出動」Go Go Go!
而家無堂食,唯有買外賣返去食!
今次我地兩人一於試下你地的小食和主食先!
小食:
📌 香芋地瓜球
📌 玉子燒 (明太子/ 黑松露/ 蟹羔)
📌 紫薯甘粟餅
📌 和牛薯餅
主菜:
📌 軟殼蟹炸蝦天婦羅拼盤
- 這個拼盤很豐富,有主件:軟殼蟹、炸蝦,另外蔬菜類包括蕃薯、南瓜、秋葵、豆角、海苔、金菇,老闆好好人,讓我能試埋個石斑魚塊。
- 天婦羅對於我嚟講最重要係個炸漿,趁熱辣辣,即試一口,個漿炸得啱啱好,全個漿都係脆口嘅,點埋個天婦羅汁,油膩嘅炸物入口變得清新舒服,食完亦唔會滯。
- 除咗炸漿之外,不得不提他們所採鮮的食材都很重要,海鮮有軟殼蟹,主打推介。至於石斑魚天婦羅方面,不是用一般的鯰魚/ 淡水魚肉/ 魚柳來製作,是採用新鮮嘅石斑來去炸成,保留魚的味道。
📌 咖喱真和牛漢堡扒便當
- 特別喜歡他們所整的和牛漢堡扒,他們用真。和牛製作成漢堡扒,並沒有筋,一啖牛肉一邊送飯,而且白飯底仲要幾好味,不似其他用尖白米咁硬!原來他們是用日本珍珠米,粒粒有口感很軟熟!
- 他們的主食便當可以選擇珍珠米/ 熱湯烏冬/ 冷湯烏冬,仲可以再另加$18,加配日式和菓子及飲品!
甜品
📌 新品:朱古力流心麻糬天婦羅🌟
- 老闆推介!估唔到天婦羅都可以配合朱古力和麻糬咁夾,中意的甜品的你一定好中意!他們嘅菜單上還未印出嚟但已出品,是新品推介👍🏻👍🏻👍🏻 起初以為係味鹹點來,但炸完出來熱辣辣,一咬開第一啖,朱古力爆漿咁流出來,入邊煙煙韌韌,作為飯後甜品一流!😋
除咗親身去落單之外,他們仲提供WhatsApp可以落單,簡單方便!
咖喱真和牛漢堡扒便當
玉子燒