2025-06-13
好的!這間「其匠燒」喺尖沙咀真係好值得試,尤其係佢哋兩款超人氣嘅招牌串燒,講緊嘅就係 「雞皮大蝦」 同 「厚燒牛舌」,真係食過返尋味!等我同你講下點解咁正:「雞皮大蝦」 - 邪惡與鮮味嘅完美結合!你冇聽錯,就係用「雞皮」包住成隻「大蝦」去燒!聽落好似有啲奇怪?一試你就知係驚喜!師傅手勢好緊要,塊雞皮燒到 超!級!脆! 好似食緊薯片咁脆卜卜,但係又唔會燶,火候啱啱好。入面隻大蝦大大隻,肉質 爽彈鮮甜,完全冇雪藏味,好新鮮。重點係啲蝦汁俾塊脆雞皮鎖住晒,一啖咬落去,先係「咔嚓」一聲嘅脆皮,跟住係蝦肉爆出嚟嘅鮮甜汁水,兩樣嘢夾埋一齊食,個口感同味道 層次超豐富,又香口又鮮,真係好難形容個種滿足感!鍾意食香口嘢嘅朋友,呢串真係必點,邪惡得嚟好值得!「厚燒牛舌」 - 牛魔王至愛,口感一流!佢哋嘅牛舌唔係薄切果種,而係真真正正嘅 「厚切」!睇見都覺得有份量。燒出嚟個樣好靚仔,邊位帶少少焦香,中間保持住粉嫩嘅肉色,賣相已經贏晒。咬落去第一感覺係 超!彈!牙! 唔係韌,係好實在、好有嚼勁果種彈牙感,越咬牛舌嘅香味就越出。師傅調味好簡單,主要係鹽同少少黑椒,反而更能帶出牛舌本身嘅 濃郁肉香 同獨特嘅甘甜
「雞皮大蝦」 - 邪惡與鮮味嘅完美結合!
「厚燒牛舌」 - 牛魔王至愛,口感一流!
師傅調味好簡單,主要係鹽同少少黑椒,反而更能帶出牛舌本身嘅 濃郁肉香 同獨特嘅甘甜味。每一啖都食到肉汁,口感 Juicy 又爽脆,完全唔乾柴。食牛舌最怕薄切冇口感或者燒得過火變柴皮,佢哋呢串厚燒真係做得好好,食一串都唔夠喉!
點解推介佢哋?
專注串燒: 佢哋真係專攻串燒,火候控制得好精準,唔係樣樣都有但係做得出色。
食材新鮮: 無論係大蝦定牛舌,食得出用料靚同新鮮,呢點好緊要。
獨特配搭: 「雞皮大蝦」呢種配搭出面少見,諗頭同執行力都滿分,令人印象深刻。
口感取勝: 兩款都係以超正嘅口感做賣點 — 雞皮嘅極致香脆、牛舌嘅厚實彈牙,食落好有滿足感。
如果你去尖沙咀想搵間串燒店坐低飲杯嘢、食啲高質又特別嘅串燒,其匠燒真係好選擇!記住,「雞皮大蝦」 係一定要試嘅創意驚喜,脆香鮮甜一次過滿足;而 「厚燒牛舌」 就係牛魔王嘅恩物,彈牙多汁,肉味香濃。兩款都係佢哋嘅明星產品,食過就明點解咁多人推介!快啲約朋友去試下啦,記得早少少去或者訂位呀,好嘢多人等係正常㗎!包你食完會忍唔住想再Encore!
「雞皮大蝦」 同 「厚燒牛舌」,真係食過返尋味!