2018-03-18 1623 瀏覽
其實平時我真係好少食自助餐既,因為覺得每度既自助餐都差不多沒有太大的分別所以寧願嘗試多點不同餐廳更好吧!🤭但今次朋友生日指定說要食呢間既潮州菜自助餐那就沒得選了😎😎聽名字有夠特別的呢.好日都唔過到西營盤!好彩港島太平洋酒店距離地鐵站不太遠算是易找找✌🏻✌🏻.有海景看感覺用膳都幾愉快的😊但這裡面積較細,擺放食物的地方較少所以種類不算太多只能說是足夠吧!自助餐以傳統潮州菜為主,但行完一圈還是想吃海鮮凍盤先☺️☺️先夾了些鱈場蟹腳、波士頓龍蝦、青口、蝦、蜆等等。還有麵包蟹及螺等海鮮。我最推介既海鮮係⋯⋯😍😍😍龍蝦!!!非常大隻又鮮甜仲好多膏!仲非常搶手!記得要食啊!((搵5到影左個張相😂唯有用ιg ѕтory 個張吧))另外蟹腳味道都不差、翡翠螺又大隻同爽爽的!青口同蝦食落都新鮮呢!refill的速度不算快要比點耐性😂😂😂втw海鮮的水準是叫我驚訝啊!讚🌟.其次就食潮州菜啦有滷水鵝片、滷水墨魚!滷水汁食得出用咗好多香料熬製,唔會過鹹,滷水鵝肉滷到好腍❤️❤️滷水墨魚就幾爽口。每樣滷水都清得好快!😂😂胡椒鹹菜豬肚湯、蠔仔粥、潮州蠔餅都係高質之作!蠔仔粥好多蠔之餘又夠甜、胡椒鹹菜豬肚湯好難唔好飲😭😭😭潮
有海景看感覺用膳都幾愉快的😊

((搵5到影左個張相😂唯有用ιg ѕтory 個張吧))

втw海鮮的水準是叫我驚訝啊!讚🌟

潮州蠔餅炸至金黃色,好酥脆!放出嚟一段時間應該好快就腍,但呢個依然香脆。👍🏻👍🏻

仲有其他熟食

試埋d fusion菜,花雕水晶龍蝦鵝肝凍,滷水和牛臉頰!臉頰肉質軟腍估唔到配滷水汁都幾夾。
但個鵝肝凍真係好難食🙁雖然充滿花雕酒香,但個鵝肝好腥好奇怪配埋龍蝦仲怪!係幾靚既但真係5好食呢🧐

刺身就真係冇乜食過冇乜評論可言但望落就賣相一般般了!
甜品方面🤩🤩係我第二推介既部份
以茶入饌,有潮州單欉水仙朱古力蛋有摻入鐵觀音嘅奶凍!2個都有有淡淡茶香,唔會過甜。

仲有其他甜品我都食左好多!全部都唔係伏呢🙂
推薦埋個養生豆腐花。豆腐花夠滑,豆味勁濃,我唔落糖都覺得好好味!

呢度我得款係唔算多但食物質素好環境唔錯服務都好好!應該係性價比高嘅😌😌
逢星期六晚仲有茶藝專家即沖潮汕功夫茶,但同我無緣了!飲唔到😮😮

呢個вυғғeт供應日期去到2018年3月31日炸要試快嚕~~~

2018-03-07
慶祝紀念