2012-10-12 252 瀏覽
今日約了兩位好姊妹去旺角呢頭試下太和味既泰式放題,原來這間店是和五月花一樣集團既! 所以這裡除了有泰式食物外,亦有刺身/壽司/天婦羅等等。另外, 也可以打邊爐呢!今日係星期日, 六點半去到人還不算多, 而且環境不錯, 我們被編排了坐卡位, 所以坐得滿舒服的。而侍應們亦穿上了"花花碌碌"的恤衫, 更加添了像在泰國菜館的感覺呢!到埗坐下先點了一杯青檸梳打!! 酸酸微微的很透心涼呢! 整晚我總共飲了3-4杯..真的嚴重超標了! 但實在太喜歡!!!友人點的泰式柚子沙律, 這裡有幾款不同的沙律選擇, 而我覺得這個賣相是最好的! 挺吸引!友人們的刺身, 總共點了3-4次, 都有黎齊! 雖然每片份量唔多, 但係可以不斷加單, 所以覺得還可以。(幸好沒有發生樓下食評所講既刺身漏單事件)泰式串燒 (雞+牛), 串燒不錯, 雞肉挺滑, 牛亦不會過份韌!咖哩軟殼蟹, 小妹之前係呢度見到食評, 一直好想試。但食落後, 發覺d咖哩味濃到感覺不到軟殼蟹的味道了...燒豬頸肉: 切得薄薄的, 食落幾嫩, 但最衰沒有泰式醬汁提供!食到中段, 我地都加左打邊爐呢, 一搬打邊爐既材料都有; 肥牛,芝士腸,魚皮餃,丸類,蟹

青檸梳打
柚子沙律
刺身
沙嗲
咖哩軟殼蟹
燒豬頸肉
打邊爐
食到中段, 我地都加左打邊爐呢, 一搬打邊爐既材料都有; 肥牛,芝士腸,魚皮餃,丸類,蟹柳,菜等
東蔭公湯
泰式冬蔭公: 友人話味道較淡
蝦餅
炸蝦餅
其他食物: 醬爆牛舌/泰式矮瓜/沙嗲肥牛
另外仲有壽司, 手卷, 反卷, 天婦羅, 粉麵等提供
椰汁糕/椰汁馬豆糕
最後甜品木薯糕(配椰汁),椰汁馬豆糕,椰汁糕等! 不過本人較偏愛椰汁馬豆糕! 入面有一粒粒西米, 好味!

不過總括黎講味道普通啦, 唔係特別好味, 又唔係太差, 但應該都未必再黎......
生日
青檸梳打