2014-08-17 3934 瀏覽
五月尾,正是考試完結的季節,看見太和味的2.5小時團購,當然要買來慶祝(放縱)一下。面對市面上多不勝數的放題團購,太和味的眾多好評實在是一大吸引,加上價錢優惠,便立刻買了。當晚我們一行六人用五人同行、一人免費的團購優惠,由於預先訂位,所以不用等就可以馬上進去。侍應安排我們坐卡位,桌與桌之間寬闊,坐的尚算舒適。5時入座,7時last order,可以吃到7時半。坐下不到十分鐘,便先送來一盤刺身拼盤,三文魚、蝦和墨魚挺新鮮,鯛魚、馬刀貝和螺片爽口彈牙,鮑魚片非常鮮甜 ,是我們當晚繼三文魚後的另一搶手刺身。壽司方面,蟹子、鰻魚、北寄貝、芝士吉列蝦反卷、花之戀都是不過不失,沒什麼特別,但是火焰三文魚壽司卻是意想不到的美味,燒過的三文魚脂肪入口即溶 ,吃下去帶有三文魚的甘香,但卻毫不油膩。小食方面,我十分期待的串燒芝士丸子卻令我失望了,上桌時是微暖的,應該是放了一段時間,表面稍微燒過的糯米糰子包著固體的芝士,而且芝士味接近是零。海老天婦羅不錯,蝦很大隻,炸的金黃香脆,連不吃炸物的媽媽也吃了一隻。日本清酒煮蜆中有七成都是蜆殼,蜆肉不但少和很小,而且無蜆味亦無酒味。日式咖哩炒青口值得一試,大大隻
,是我們當晚繼三文魚後的另一搶手刺身
刺身拼盤
,吃下去帶有三文魚的甘香,但卻毫不油膩。
小食方面,我十分期待的串燒芝士丸子卻令我失望了,上桌時是微暖的,應該是放了一段時間,表面稍微燒過的糯米糰子包著固體的芝士,而且芝士味接近是零。海老天婦羅不錯,蝦很大隻,炸的金黃香脆,連不吃炸物的媽媽也吃了一隻。日本清酒煮蜆中有七成都是蜆殼,蜆肉不但少和很小,而且無蜆味亦無酒味。日式咖哩炒青口值得一試,大大隻的青口加上日式咖哩炒,十分惹味之餘也不會很辣。鱆魚小丸子和吉列炸帶子普通,而且鱆魚小丸子中間好像不太熟。蟹子肉鬆沙律的蟹子多而鮮甜,椰菜絲亦爽脆。
燒物方面,鹽燒大海蝦偏細隻,但是肉質和味道不錯。炭燒雞肉串很好吃,還連點了幾次,即燒的雞肉串有炭烤的香味,燒汁不會太甜,而且沒有脂肪。
甜品方面,楊枝甘露、朱古力奶凍、芒果布丁、椰汁西米糕、千層糕、荔枝味鮮果凍、芝士蛋糕都很普通,木糠布丁挺滑而且不會太甜,七彩水果撈和西瓜黑珍珠也不錯,水果新鮮,西米和黑珍珠挺多。雪米滋和日式泡芙都超硬,等了好久也是咬不開。
飲品方面,青檸七喜和熱菜蜜普通,三色冰其實是椰汁冰加了椰果,而且大半杯也是冰,也是普通,但是芒果綠茶卻是超級好喝,有很香的味芒果,帶淡淡的茶味,甜度適中。
題外話/補充資料: 值得一讚的是上菜快,漏單的情況少,收碟也算勤快,而且當晚我們點了6-7次刺身,每次都有冰墊底保持刺身冰凍新鮮,細節處可見用心。
2014-05-25
團購
刺身拼盤
2014-06-05 7803 瀏覽
食早場 時段 149+10% 用優惠券減10元去到侍應好禮貌招呼 我最愛火煱 拾下菜 健康得多一開始 侍應話 稍後至選魚生 因會自動上併盤併盤 我唔 buy  因有啲我都唔鐘意食嘅 (仿鮑魚)之後點魚生 上得很快 讚 但三文魚腩有骨 北寄背唔鮮 美中不足天婦羅 正 薄皮 脆 鬆洋蔥炒雞 炒牛肉 炒蜆 唔得 都係太甜 太大碟串燒冬菇 鹽燒虾 野味 食唔停口啤酒汽水任飲 漲胃 飲熱0茶 好底食
食早場 時段 149+10% 用優惠券減10元
去到侍應好禮貌招呼

我最愛火煱 拾下菜 健康得多
一開始 侍應話 稍後至選魚生 因會自動上併盤
併盤 我唔 buy  因有啲我都唔鐘意食嘅 (仿鮑魚)

之後點魚生 上得很快 讚

好底食

2014-06-01
優惠券
2014-02-05 13174 瀏覽
新年冇咩節目,所以老公一早留意團購睇下有冇邊間食店抵食,呢間食評中中等等,都可以一試,團購價$99再加服務費等雜費49,每位唔駛$150可以新年食到個晚餐,抵啦~ BOOK左年初三晚上5~7:30呢個時段,準時5點去到都冇乜人呀,環境唔算太光有D東南亞情調,由於冇乜人關係所以安排左坐卡位,雖然有2.5小時任食,但怕晏D會多人漏單,所以仍然係爭取時間剔食物,呢間食店係日本加東南亞食物,唔係只食日本菜,所以選擇會多D,食物係咁0既﹕ 送0既刺身﹕有一盆出哂煙(有冰做底)有哂閃燈0既魚生送比每枱,有三文魚、希靈魚、八爪魚、鯛魚、生蝦等等,都算新鮮冇冰味 自己叫0既刺身﹕三文魚、希靈魚、螺片,未食過希靈魚所以試下,感覺有D腥我唔太好 炸物﹕小丸子、炸蠔、大蝦天婦羅,全部都OK唔怕燶或乾身,而且單寫1件都真係黎1件 汁燒食物﹕我見好多食物都有”汁燒”呢兩個字,就算冇寫都係汁燒出黎,汁燒係黑黑啡啡色0既汁,我同老公都麻麻地,但好多食物出黎都係同一隻味道,無論黑椒和牛粒、蒜香炒雜菇、串燒冬菇、串燒雞肶菇、黑椒墨魚鬚等等全部都係果隻汁,所以味道顏色都一樣,最後一轉凡有汁燒0既食物我都寫住走汁燒,果然串
汁燒食物﹕我見好多食物都有”汁燒”呢兩個字,就算冇寫都係汁燒出黎,汁燒係黑黑啡啡色0既汁,我同老公都麻麻地,但好多食物出黎都係同一隻味道,無論黑椒和牛粒、蒜香炒雜菇、串燒冬菇、串燒雞肶菇、黑椒墨魚鬚等等全部都係果隻汁,所以味道顏色都一樣,最後一轉凡有汁燒0既食物我都寫住走汁燒,果然串燒冬菇冇汁,炒雜菇減少左,有改善都抵讚0既(如果可以改其他汁會更好)

小食﹕螺肉及芝麻八爪魚正常味道,要求2份真係會多D(讚),地獄煮田螺唔夠辣(可以不試),麻辣海帶絲有麻味但都唔夠辣,可以辣D好味D,陳醋雲耳青瓜幾好味,反而呢碟味濃D及辣D,乳酪綿花糖沙律都OK,少少酸酸乳酸味可以試下味道夠新鮮
飲品﹕泰式飲品個樣好靚,不過我都係叫左咸檸七飲
甜品﹕燒綿花糖好味,未見過出面有所以好SURPRISE,生果撈細細碗咁都食唔出咩味,如果生果可以大粒返D會好D(嘿嘿),泡芙幾好味,不過仍然係太凍,最後仲送左碟雪花冰比我地

總結今次冇漏過單(可能我地食得早及冇坐滿),如果下次再有團購都可以再食0既
走左汁燒嘅冬菇
2014-02-02
團購
  • 燒棉花糖,泡芙
2013-11-20 11752 瀏覽
這次嘗試的是旺角兆萬中心的太和味放題店其實兆萬中心有很多放題店建議各位在兆萬外面先取傳單及優惠券才選擇去那一間放題店因為有優惠券實在便宜很多一開始店家在客人下單前就會先送上一盤刺身使客人馬上享用到刺身但這盤刺身份量略少,4個人分享,每人幾口就吃完了推介這個章魚燒丸子口感外脆內軟,不過應該它是用油炸而不是燒的可能是店家想方便一點吧炸物款式也算多這個極度不推介不知名的串燒應該是豬肉,但入口肥膩,實在太難吃了十分推介這個燒芝士丸子來到甜品時間,這間店值得讚的是西式甜品選擇多不過每款也是十分迷你平常吃放題,通常只有最後last order才會一人一件小甜品但太和味就有整整一張甜品紙可選而且味道整體算不錯的只有一口的藍梅芝士蛋糕沒看錯,芝士蛋糕只有一隻手指頭都沒有的大小只要一口就吃掉了- -此外,還有燒棉花糖,楊枝金露和脆朱古力奶凍可能因為芒果不合時令,所以楊枝金露偏酸而脆朱古力奶凍口感有點像豆腐花加上表層的脆朱古力,口感還可以接受!還有可以不斷點的雪米糍雖然應該是維記的但我印象中好像只有另一家是可以不斷叫雪米糍其他都是結帳前一人一顆而已不過雪米糍只有原味最後,店家會送上棉花冰作為這餐晚飯的完結
這次嘗試的是旺角兆萬中心的太和味放題
其實兆萬中心有很多放題
建議各位在兆萬外面先取傳單及優惠券才選擇去那一間放題
因為有優惠券實在便宜很多
一開始店家在客人下單前就會先送上一盤刺身
使客人馬上享用到刺身
但這盤刺身份量略少,4個人分享,每人幾口就吃完了
推介這個章魚燒丸子
口感外脆內軟,不過應該它是用油炸而不是燒的
可能是店家想方便一點吧
炸物款式也算多
這個極度不推介
不知名的串燒
應該是豬肉,但入口肥膩,實在太難吃了
十分推介這個燒芝士丸子

來到甜品時間,這間店值得讚的是西式甜品選擇多
不過每款也是十分迷你
但太和味就有整整一張甜品紙可選
而且味道整體算不錯的
只有一口的藍梅芝士蛋糕
沒看錯,芝士蛋糕只有一隻手指頭都沒有的大小
只要一口就吃掉了- -

此外,還有燒棉花糖,楊枝金露和脆朱古力奶凍
可能因為芒果不合時令,所以楊枝金露偏酸
而脆朱古力奶凍口感有點像豆腐花
加上表層的脆朱古力,
口感還可以接受!
還有可以不斷點的雪米糍
雖然應該是維記的
但我印象中好像只有另一家是可以不斷叫雪米糍
其他都是結帳前一人一顆而已
不過雪米糍只有原味
最後,店家會送上棉花冰作為這餐晚飯的完結
這個棉花冰是牛奶味的
加上酸酸甜甜的芒果醬和巧克力
實在太美味了!
這個棉花冰水準與平常的甜品店相約
題外話/補充資料: 可能是平日的關係,一去到這家店完全不用等位 而之後到走的時間,店內也沒有坐滿人 而這家店上菜十分快,不時有店員在你附近走動 幫你收碟和收點單紙 但唯一壞處是,店員這樣的舉動使人有點不自在
2013-11-12
2013-11-08 9270 瀏覽
同個fd係旺角行街,突然想食放題,之後係街見到呢間係到派傳單,同條魚影相就有9折,所以就去左試:-P間舖環境吾錯,啲座位又吾逼,個老細好快幫我地安排左位。如果之前book左位,學生任何時段都係$150加一,抵到爆!係啲圖到冇影到好好食既日式炸年糕!個皮咸左少少,但都係正野!所有熱食,炸物都好夠熱好新鮮另外有帶子刺身,好香甜!好食過之前食過勁貴既赤貝勁多,不過呢個要加錢,但都係值得既!。野飲方面,汽水,茶都有,估吾到清酒都有兩款任飲啲服務員個個都好有禮貌,有個仲好靚仔添
間舖環境吾錯,啲座位又吾逼,個老細好快幫我地安排左位。

所有熱食,炸物都好夠熱好新鮮

野飲方面,汽水,茶都有,估吾到清酒都有兩款任飲

服務員個個都好有禮貌,有個仲好靚仔添
  • 帶子刺身
  • 三文魚刺身
2013-08-28 7896 瀏覽
任點任食刺身..種類唔少架...仲有鮑片同埋螺片...呢個已經係第2 round la一坐底..佢就會先黎一轉刺身...客人唔駛劃紙等..已經有得食呢個鍋牛乳味配合得剛剛好..唔會太濃..個湯仲有d豆卜索晒d味...簡直係一流呀~呢個飛天通菜呢...辣辣地...但勝在夠惹味...必點....松葉長腳蟹呢個係任點任食架...但係要有coupon先可以...我黎都係因為佢個長腳蟹咋...好抵食...因為無限添加...咁嘅價錢...真係不過不失架呢個芝麻雞翼..真係要去食...佢炸到脆卜卜架...好味過麥當當d炸雞翼架...上到枱攤一陣都仲好鬼脆好鬼熱...放題黎講..有少有咁出色嘅炸雞翼其實野食仲有好多..不過我都係揀黎影啦...呢d係我每次都會點嘅野食.....等我再講下d甜品先..其實呢..佢甜品係多架...但係呢..如果對甜品好有要求嘅朋友...你地會好失望喇因為佢d甜品麻麻地..但有樣穩陣嘅..就係..雪糕糯米糍~haha~係維記架...一啖食一粒...爽..呢個綠色呢個..係千層糕...煙煙unun咁...夠椰汁味...我必食架呢個首次食..木糠布丁..好唔ok...好難食..h
因為無限添加...咁嘅價錢...真係不過不失架
呢個首次食..木糠布丁..好唔ok...好難食..haha~d餅乾碎好似擺左好耐咁..同埋d布丁其實係cream咁...口感唔得...而且冇乜味
題外話/補充資料: 係d職員好似遊暈咁..冇乜精神...所以最好..叫d著西級高級少少果d幫你跟單...比較好....
2013-08-26
  • 三色冰
  • 長腳蟹
  • 燒茄子
  • 飛天炒通菜
2013-07-31 6604 瀏覽
今日係慶祝亨亨的師傅師母生日, 我之前都黎過食左幾次, 個質素都OK, 尋日返緊工個陣都係諗下打去訂位費事等, BOOK位個陣都講明如果要等位都要等一陣, 但會好快安排到. 尋晚BOOK7點半, 不過我地7點鬆D都去到, 因為星期二所以唔太多人, 就唔使點等位, 其間姪仔倒瀉杯野飲, 工作人員好快幫佢清理好, 連櫈都換左張新的, 之後黎D食物大家都好滿意, 由其刺身都好新鮮, 雖然都有時MISS單, 但都OK可以接受到, 食物雖然比較的式款式, 不過唔夠食的朋友可以叫多兩次, 都係好快出野食, 的式D有個好處係可以試好多唔同款, 整體全部人都好滿意, 希望KEEP住呢個水準啦, 不過MISS單可以再改善下.
刺身併盤
牛舌
香芒爆珠
香芒布甸
題外話/補充資料: 其實仲有好多款都唔錯, 不過因為後來大家都掛住食冇影到了.....XD
2013-07-30
$196.9 (晚餐)
刺身併盤
牛舌
香芒爆珠
香芒布甸
2013-07-02 5380 瀏覽
不知所謂,一去到坐低D員工就掉低啲豉油碟,講解時間好似錄音咁,完全聽唔到,員工態度差到不堪,落五次單,漏咗三次,坐低無耐,有人倒瀉水可以等成個字先有人清潔,員工其實無嘢做,仲要好似趕收工咁,食物一般沒有感到好味的食品,但也次不是難食只能說一般!
2013-06-23
2013-04-14 4859 瀏覽
平時去開樓上間"藏"食,今次想食D唔同款式既野就黎左呢度。午餐時間餐廳會俾張紙你,你可以任選兩款食物+飲品,大約$35價錢。我叫左個炒通菜同黃咖哩飯,味道同普通碟頭飯一樣,價錢取勝!咖哩味偏甜,有大量薯仔做配料~我鍾意~見到,隔離枱既男同學叫左一個拉面拼炒飯都係$35~已經明白點解呢間野食物質素普通就都咁受人歡迎!!店內環境都幾舒服,仲有卡位坐,係廁所環境差少D
平時去開樓上間"藏"食,今次想食D唔同款式既野就黎左呢度。

我叫左個炒通菜同黃咖哩飯,味道同普通碟頭飯一樣,價錢取勝!
咖哩味偏甜,有大量薯仔做配料~我鍾意~

店內環境都幾舒服,仲有卡位坐,係廁所環境差少D
2013-04-03
2013-01-13 4038 瀏覽
老婆慶生,決定去食放題,5點幾出到旺角,睇左3—4間最後決定食依間.6點幾入到去,食客唔太多,6—7點入座$149位一坐低,一口氣畫左刺身,野飲同甜品 服務很好 好快出曬D野食細細碟,兩個人的份量剛剛好 款式好多 老婆仲意甜品 所以叫左比較多 每份都好精緻 好好味 刺身方面 三文魚好厚好新鮮 又有象拔蚌 燒物方面 比較喜歡 魚籽醬燒生蠔熟食方面 比較喜歡木魚茄子 好好入味總體黎講 好食過出面好多放題 會再encall 價錢又平
老婆慶生,決定去食放題,5點幾出到旺角,睇左3—4間

象拔蚌 燒物方面 比較喜歡 魚籽醬燒生蠔

熟食方面 比較喜歡木魚茄子 好好入味
總體黎講 好食過出面好多放題 會再encall 價錢又平

• all
2012-12-29 3228 瀏覽
費盡心思去籌備一個聚會,其實真係唔簡單。一個多月前,已打算為朋友舉辦一個生日聚會。一來慶生,二來聚舊。但工作繁忙,兼學業壓力大,一直遲遲未有挑選餐廳。。但期限將至,不能再推!便乖乖地搜尋餐廳。。原本打算在同區的吉壽舉辦,但同學資金不足,需再作考慮。於是我花了近兩個小時,坐在電腦前不斷瀏覽open rice的網頁,以作'西'選。正當我看得兩眼昏花,想去找周公之際,被我意外地發現這所餐廳<太和味>。食評不多,只有廖廖可數的六..七個,但看見泰國菜.串燒.刺身...以及合理的價錢已足以吸引我。再細心查看,10位以上更可每位減$20。為防有詐,先致電該店確認一下。接線生語氣沖沖,似乎生意繁忙,但仍有禮貌用心地將我的疑惑一一解答,值得一讚!所有價錢計算一下,$177已經可以任食兩小時,何其吸引!馬上預留10位,明天的派對即將在此舉行。翌日,即是12年12月28日。和小學同學一行十人7:50已收到貴店的來電,確認是否10位以便預留人數。隨即8:00到達貴店,等待了10分鐘,已能入座:)先講一下店舖環境,位於兆萬16樓全層,採用黑色神祕但令人舒適的設計,桌子設有卡位及長枱形,更有透風

費盡心思去籌備一個聚會,其實真係唔簡單。
翌日,即是12年12月28日。
先講一下店舖環境,位於兆萬16樓全層,採用黑色神祕但令人舒適的設計,桌子設有卡位及長枱形,更有透風的屏風稍作摭擋,能保障不受其他食客影響,達到暢所欲言的感覺。
我們被安排到貴店的中間位置,和廚房出品位好近,食物很快便能送達!由於正值晚餐的時間,又未進食任何東西,所以我們份外飢餓!
迅速落單!!!!!
食物最快5分鐘就已經送到,是先前食評推介的•柚子沙律•感覺酸酸甜甜,加上一些堅果碎,十足泰國風味,可惜不是我所愛xd
接著送到的是甜蝦及三文魚刺身,兩樣都十份新鮮,而且份量和我們order的一樣,沒有偷工減料。口感更不是普通放題般的冷冰冰.淡而無味。而是鮮感十足,令人欲罷不能!
之後送上的都是一些熟食:雞翼.炒雜菜.牛柳粒.三文魚頭.串燒蝦..肉丸..楊州炒飯等等。雖然菜式簡單,但做到樣樣出色就是十分難得!真是值得一讚

最後就是餐後不可或缺的甜品,有10多款任君選擇,有中式西式以及泰式!絕對符合香港人三心兩意的要求!
新鮮!!
十分搶手:D
友人放題心得XD砌靚個碟會冇咁快飽XDD
三色冰:比個名吸引到..如果中意椰汁既朋友可以試:D
NICE:)
題外話/補充資料: 用膳期間由於我們人數眾多,所以order的食物都比其他食客多,服務我們需要付上多一倍時間。我們更不小心倒瀉了兩杯飲品,令他們要拖地,但各位店員及經理都絕無怨言,而且辦事能力極高!臨走前更為我們拍了兩張大合照,真係令我眼前一亮!一定會再次光臨。 我知道食評對一間餐廳好重要,所以我得到咁好既服務之後一定向大家大力推介!!希望多啲人幫襯:)如果大家懷疑我係咪作馬,有無可能$177食到平靚正兼服務態度好既放題餐廳,你地即管去試下!一試便知龍與鳳haha:p
2012-12-28
新鮮!!
十分搶手:D
三色冰:比個名吸引到..如果中意椰汁既朋友可以試:D
NICE:)
2012-11-26 1971 瀏覽
現今放題已經不再係日菜o既專利,中越泰日包羅萬有就好似呢間太和味,超多野食仲有得打邊爐,都只係百零蚊一位而且食物質素都算唔錯,係我地其中一間會encore o既放題店呢度同一般放題店一樣 , 用點心紙落單 , 食物種類分別有 :刺身 , 壽司 , 泰式小菜 , 日式料理 , 炸物 , 串燒 , 火鍋 , 咖喱等樣樣都有足左 d 試下 , 其中有 d 值得推介 , 有 d 係可以唔點o既1. 刺身 , 壽司~ 刺身種類唔多 , 水準一般 , 三文魚切得唔靚 , 甜蝦偏細小壽司反而唔錯 , 由其係花之戀 , 另外仲有手卷 , 怕太飽無叫2. 泰式沙律 ~ 兩樣都唔錯 , 份量仲好多 , 柚子沙律清新又1 juicy , 醬汁酸甜青木瓜絲沙律好爽口 , 味道有少少酸辣 , 也挺惹味跟開胃3. 泰式小食~ 最好食係炸蝦餅 , 新鮮熱辣炸起 , 好爽好彈牙另外係香葉包雞 , 估唔到整得幾香好幾入口 , 雞肉亦好滑4. 泰式海鮮~ 咖喱蜆o既咖喱味道較淡 , 而且過稠 , 蜆肉有欠肥美胡椒蝦上枱時己經唔熱 , 但都幾香脆 , 連殼都可以食埋5. 日式串燒~ 串燒大蝦係必食推介 , 接近手掌咁長 ,
現今放題已經不再係日菜o既專利,中越泰日包羅萬有
就好似呢間太和味,超多野食仲有得打邊爐,都只係百零蚊一位

1. 刺身 , 壽司

2. 泰式沙律
青木瓜絲沙律好爽口 , 味道有少少酸辣 , 也挺惹味跟開胃

3. 泰式小食
~ 最好食係炸蝦餅 , 新鮮熱辣炸起 , 好爽好彈牙
另外係香葉包雞 , 估唔到整得幾香好幾入口 , 雞肉亦好滑

4. 泰式海鮮
~ 咖喱蜆o既咖喱味道較淡 , 而且過稠 , 蜆肉有欠肥美
胡椒蝦上枱時己經唔熱 , 但都幾香脆 , 連殼都可以食埋

5. 日式串燒
~ 串燒大蝦係必食推介 , 接近手掌咁長 , 肉質仲好爽口
燒粟米都燒得好靚 , 帶點焦香及牛油味 , 熱辣辣上枱 , 正 !

6. 咖喱
~ 試左咖喱海蝦 , 原來唔覺得有咖喱味 , 好稀 , d 蝦就幾鮮甜
咖喱軟殼蟹炸得香脆 , 咖喱唔香又唔辣 , 我諗配泰式辣醬會更好食

7. 泰式小菜
~ 生菜包選用豬肉碎 , 好重香茅味 , 酸辣醒胃 , 唔使醬汁都夠晒惹味
飛天通菜都唔錯 , 炒得乾身 , 咸香得宜 , 而且通菜都幾爽甜

8. 炸物
~ 炸無骨魚幾特別 , 又唔係多春魚或九肚魚 , 香脆無腥味
炸魚蓉燒賣配上沙嗲醬 , 外脆內軟而且幾彈牙 , 都幾特別

9. 火鍋
~ 揀左冬陰公湯底 , 好濃味近乎偏咸 ,火鍋料都有唔少選擇
菇菌類 , 丸類都唔種 , 值得一推o既係有埋蝦 , 同冬陰公湯好夾

10. 甜品
~ 泰式甜品有椰汁糕 , 西米糕 , 南瓜蛋等等 , 樣樣都唔錯
另外點雪糕o既話係雪米糍黎o既 , 一般係雲尼拿味

## 百零蚊一位黎講 , 呢間算幾唔錯 , 仲有任飲泰式飲品 ,
兆萬中心樓下好多人派傳單 , 可以睇下有得九折優惠即拎即用
2012-10-12 252 瀏覽
今日約了兩位好姊妹去旺角呢頭試下太和味既泰式放題,原來這間店是和五月花一樣集團既! 所以這裡除了有泰式食物外,亦有刺身/壽司/天婦羅等等。另外, 也可以打邊爐呢!今日係星期日, 六點半去到人還不算多, 而且環境不錯, 我們被編排了坐卡位, 所以坐得滿舒服的。而侍應們亦穿上了"花花碌碌"的恤衫, 更加添了像在泰國菜館的感覺呢!到埗坐下先點了一杯青檸梳打!! 酸酸微微的很透心涼呢! 整晚我總共飲了3-4杯..真的嚴重超標了! 但實在太喜歡!!!友人點的泰式柚子沙律, 這裡有幾款不同的沙律選擇, 而我覺得這個賣相是最好的! 挺吸引!友人們的刺身, 總共點了3-4次, 都有黎齊! 雖然每片份量唔多, 但係可以不斷加單, 所以覺得還可以。(幸好沒有發生樓下食評所講既刺身漏單事件)泰式串燒 (雞+牛), 串燒不錯, 雞肉挺滑, 牛亦不會過份韌!咖哩軟殼蟹, 小妹之前係呢度見到食評, 一直好想試。但食落後, 發覺d咖哩味濃到感覺不到軟殼蟹的味道了...燒豬頸肉: 切得薄薄的, 食落幾嫩, 但最衰沒有泰式醬汁提供!食到中段, 我地都加左打邊爐呢, 一搬打邊爐既材料都有; 肥牛,芝士腸,魚皮餃,丸類,蟹

青檸梳打
柚子沙律
刺身
沙嗲
咖哩軟殼蟹
燒豬頸肉
打邊爐
食到中段, 我地都加左打邊爐呢, 一搬打邊爐既材料都有; 肥牛,芝士腸,魚皮餃,丸類,蟹柳,菜等
東蔭公湯
泰式冬蔭公: 友人話味道較淡
蝦餅
炸蝦餅
其他食物: 醬爆牛舌/泰式矮瓜/沙嗲肥牛
另外仲有壽司, 手卷, 反卷, 天婦羅, 粉麵等提供
椰汁糕/椰汁馬豆糕
最後甜品木薯糕(配椰汁),椰汁馬豆糕,椰汁糕等! 不過本人較偏愛椰汁馬豆糕! 入面有一粒粒西米, 好味!

不過總括黎講味道普通啦, 唔係特別好味, 又唔係太差, 但應該都未必再黎......
青檸梳打
柚子沙律
沙嗲
燒豬頸肉
椰汁糕/椰汁馬豆糕
  • 炸蝦
2012-09-25 183 瀏覽
今晚同女友食放題.其實之前同女友來過.比較今次,我們應為值得一讚食物質素,服務態度.。 食物種類都幾多.三文魚,希靈魚,馬刀貝,鮑魚片,甜蝦,騾片,象拔蚌片.燒三文魚壽司,賴尿蝦壽司.冬陰功湯,炒四季豆.牛,雞,豬串燒.炸雞亦.咖喱蟹.雞軟骨.牛柳粒.炸香蕉.炸蝦餅.春卷.多春魚天婦羅.數之不盡吖.還有甜品.飲品就百事,橙汁,茶,三色冰,棷汁涼粉冰.食物及冰飲真的比以前好了.值得光顧.因為女友印了10元優惠卷.埋單二人連加一$286元.講真,這間係食泰及日的放題,學女友話,正去食泰國菜$286元一定唔得吖..我都認同...
  • 冬陰功湯.四季豆.炸蝦餅.騾片.
2012-07-27 162 瀏覽
個日諗住同女友去食慶祝紀念日,因為之前有朋友話食物吾錯。點知中伏!食物選擇係幾多,但質素真係吾掂!我地叫左三文魚同其他刺身,望洛去勁啞色又吾新鮮!!但柚子沙律幾好味的之前朋友都話打電話去預訂,d服務員態度幾好。但我打去訂個時,接線個個d態度真係差到不知所謂,問每個別時段收費,又勁無禮貌話"咁你想幾點丫!?"。問有咩優惠又吾想答咁。搞錯!所以都吾係好推介大家去....

所以都吾係好推介大家去....
2012-07-26
紀念日