2018-11-22 114 瀏覽
今晚得閒就同家姐去銅鑼灣食飯,呢間「築地」就想食好耐了。剛入到舖面,算亮麗光鮮,有種吸引的感覺。都幾肚餓所以就即刻叫野食了。壽司係重點啦!即叫左幾件勁想食既鮮蝦同劍魚腩壽司,上碟擺盤幾靚,feel到d蝦幾新鮮,有甜蝦同赤海蝦壽司,雖然吾太甜。而劍魚腩就好似有d瘀血。之後呢個芝士狂迷一直好想試既芝士玉子,中意但點解咁耐冇食呢?因為往往好貴。好似好吾抵,但雖然係雞蛋,但其實吾同既整法做法,難道都好吾同,玉子就吾係咁易整。好既玉子就更加難能可貴。一上台,個樣好吸引,因為深深比佢火炙左既芝士色調吸引住視線,我覺得份量都算幾OK。呢個一定要趁熱食,因為芝士凍左就冇溶個種拉絲的感覺,而玉子凍左就冇個種甜甜熱熱的汁滋潤爆發,咁吾洗講,熱食好食百倍。我第一下一定要先獨立試試本身芝士個味先,咦,一食,覺得有一丁丁丁點咸,但都吾會話好似某d片裝芝士咁咸到苦或太偏咸,但我就知呢個芝士的用處。就係用以配搭玉子的鮮甜。之後個口一食,芝士同玉子的完美結合,就是咸咸的芝士和香甜多汁的熱玉子互相混合融和,太棒了!好正呀!好好食!玉子的汁本來就會調成甜甜的美味,而配上芝士雖然好普通好多地方都有,但是聰明,呢隻芝士岩岩好
今晚得閒就同家姐去銅鑼灣食飯,呢間「築地」就想食好耐了。
劍魚腩壽司🍣 甜蝦同赤海蝦壽司🍣

之後呢個芝士狂迷一直好想試既芝士玉子,中意但點解咁耐冇食呢?因為往往好貴。好似好吾抵,但雖然係雞蛋,但其實吾同既整法做法,難道都好吾同,玉子就吾係咁易整。好既玉子就更加難能可貴。一上台,個樣好吸引,因為深深比佢火炙左既芝士色調吸引住視線,我覺得份量都算幾OK。呢個一定要趁熱食,因為芝士凍左就冇溶個種拉絲的感覺,而玉子凍左就冇個種甜甜熱熱的汁滋潤爆發,咁吾洗講,熱食好食百倍。我第一下一定要先獨立試試本身芝士個味先,咦,一食,覺得有一丁丁丁點咸,但都吾會話好似某d片裝芝士咁咸到苦或太偏咸,但我就知呢個芝士的用處。就係用以配搭玉子的鮮甜。之後個口一食,芝士同玉子的完美結合,就是咸咸的芝士和香甜多汁的熱玉子互相混合融和,太棒了!好正呀!好好食!玉子的汁本來就會調成甜甜的美味,而配上芝士雖然好普通好多地方都有,但是聰明,呢隻芝士岩岩好可以中和番玉子的甜,玉子的甜又可以調和番芝士的咸,真的恰到好處,大力推薦呀!大家記得要趁熱食喔!咁汁才會最豐富最juicy!!
芝士玉子

之後上埋熱辣辣的炎辛地獄湯拉麵,顏色吾算好紅,咁通常都吾會點辣,不過叫得地獄我就希望係好辣,但通常香港個d都吾會勁辣,因為怕食吾到,但我覺得呢個真係要再辣,因為真係有d少咁就吾夠地獄啦,至少都要食到出身汗咁先夠貼切咖嘛。不過佢個麵係夠多既。料就有鮮蝦、鮮冬菇同紫菜各一加少少粟米。所以如果再辣d就更加正喇!等今晚再圓滿d!
炎辛地獄湯拉麵🍜