有人說某歌唱比賽參賽者「全是感情,毫無技巧」,我也想用「全是味精,毫無豚骨」為題。人在尖沙咀,剛好想食拉麵,路過見到新開的拉麵店,上來一查,已覺「打手味濃」,一大堆奇奇怪怪的食評全部口徑一致,又咩「過江龍」(邊度過江?marudexxxxx咁出名就話姐,我以前專程去食過新大阪站嗰間),又多重filter相,又hard sell店家做緊乜乜promotion,已經覺得假假地。但,餓了,不想行太遠去泓x,就照試一次,就點最簡單的豚骨湯,希望正正常常。怎料,我吃了全年吃過最差的拉麵,沒有之一。湯頭,初嚐一口,稀薄得很,毫無豚味,比較像公仔麵味粉沖出來的那種,味精重,吃完很口渴,有昔日連鎖店味X拉麵的感覺。溏心蛋?的確用了橙紅色蛋黃嘅日本蛋,但火候控制奇差,蛋黃入面熟透,跟Next Shixxxx差太遠,難吃。想做慢煮叉燒,但跟丸X 、麵處XX差十萬九千里,質感不夠滑溜。最後,心諗張點菜紙咁local,味道咁差,一點也不像日本,也不可能在日本立足。於是上tabelog查吓有冇「ramen ichiro」,有呀,東京一間,名古屋一間,兩間唔同的,但兩間風格都和這間完全不同。我很好奇,貴店邊度過江

豚骨

於是上tabelog查吓有冇「ramen ichiro」,有呀,東京一間,名古屋一間,兩間唔同的,但兩間風格都和這間完全不同。我很好奇,貴店邊度過江?過深圳河/ 城門河算唔算過江?