光係一種魔力,對我黎講,呢種輕如紙,薄如紗既物質,佢既重要性係佔呢個地球既首屈一指。能夠輕易咁貫穿眼球,透過感官細胞傳輸訊息,如果無佢既存在,我地唔可能正常生活,係漆黑中你會被迷失方向,相機既價值唔會瞬間消失,所有美好既回憶唔會再存在。就等於你係呢間「Sky726」餐廳,黃昏時刻,成間餐廳既落地玻璃比你飽覽整個旺角既夜景,加埋大型酒吧,因為光線令佢變得更加瑰麗堂皇,呢種奢侈感特別令人珍惜,Oh!Yeah~ Woo~!👇📌S A L A D - ▪ Smoked Salmon Salad - $148▫ 就算連前菜都整得特別有心思,呢個「煙三文魚沙律」砌成一朵紅玫瑰咁,賣相夠哂精緻。而質感肥美,表面非常光澤,食落油脂味突出,加埋新鮮既沙律菜,配埋蕃茄乾、青瓜條,鮮甜開胃,又可以中和返油膩感,唔錯。📌A P P E T I Z E R S -▪ Red King Prawn Carpaccio w/ Mint Mayo - $168▫ 三文魚刺身就食得多,都係第一次試「阿根廷紅蝦刺身」,肉身呈現半熟刺身狀,透光感十足,睇落就知相當新鮮。大廚將整條蝦身洗得乾乾淨淨,食落完全無腥味,仲有淡淡海

📌S A L A D -
Smoked Salmon Salad - $148

配埋蕃茄乾、青瓜條,鮮甜開胃,又可以中和返油膩感,唔錯。

📌A P P E T I Z E R S -

仲有淡淡海蝦鮮清甜感,食落肉質爽彈帶黏性,口感好特別,絕對係高質之作!

Caramel Sous-Vide Foie Gras w/ Beetroot Gel - $168

▫ 呢款係我食過印象最深刻既前菜「焦糖低溫浸鵝肝」,大廚先將鵝肝抽出真空,再以慢煮半個鐘,
將油香迫哂出黎,濃香感即刻提升。同時大廚係鵝肝最外層灑上砂糖再輕燒後,形成一層焦糖化,

食落口感好似餅底咁脆口,同時裡面幼滑得黎又夠濕潤,多重味蕾既刺激,夠哂震撼。
配搭旁邊既脆薏米,驚喜十足。

📌S O U P S -
Cream of Wild Mushroom & Black Truffle - $88

▫ 再黎就係充滿誘惑既「野菌黑松露忌廉湯」,忌廉打得夠幼滑,質感上feel到非常濃稠。
加上湯頭十足,裡面食到粒粒軟綿既野菌,配埋陣陣松露香,整體口感同味道兩者都好到位,
Staff係呢個時侯安排埋熱辣辣既麵包,非常細心!

📌M A I N S -
Confit Duck w/ Pinot Noir & Orange Glaze - $258

▫ 輪到主菜方面,繼續以慢煮為主題,今次「法式油封鴨」就係佢地既招牌菜之一。

罕見地試到大廚將鴨脾鴨胸分開處理,一次過體驗兩種唔同既部位,鴨脾外皮脆口,
裡面肉質非常經慢煮後變得相當軟腍,鴨肉味濃郁,好易入口;

而鴨胸淋上紅酒配搭橙汁做成既自家製醬汁,清甜酒香將成個鴨胸肉昇華另一個層次,
入口特別醒胃,肉質亦相對比較煙韌,更加有咬口,無得輸!

Sous-Vide Iberico Pork Chops w/ Blasamic Glaze & Cèpes Purée - $358

▫ 好野唔好比佢停!再黎第二道主菜有兩大塊既「慢煮黑毛豬鞍扒」,大廚用既西班牙黑毛豬
厚度十足,同樣經慢煮處理,岩岩好7成熟,再將外皮煎香,將肉汁緊緊鎖住。切開仲見到粉嫩色,

食落肉質非常鬆軟,後勁帶少少爽口感,配搭底部既黑醋汁同埋牛肝菌醬做既泥蓉,夾埋一齊相當惹味!

📌D E S S E R T S -
Flamin’ Chocolate Fireball - $88

▫ 女士們見到都會瘋狂既「火焰朱古力球」,Staff係上枱時先比我地影左相先,跟手淋上白蘭地再點火,

成個過程相當吸晴。係燒到半溶狀後,裡面既雲呢拿雪糕球朱古力核桃蛋糕加埋朱古力既外殼
三層唔同既口感配搭酒香,係非常非常好食,呢個真係必食推介!

Lady in Red w/ a shot of Strawberry Rouge - $98

▫ 另一招牌甜品有好浪漫既別名,其實佢係「檸檬意大利軟芝士泡沫伴草莓雪葩 」。
一黎到照舊相機食左先,Staff再係周邊倒入乾冰,形成仙境既效果,真係靚到不行了!

草莓雪葩上面有支試管,其實係士多啤梨清湯,撈埋蛋白餅同埋底部用意大利芝士打出黎既
泡沫一齊食,清新得黎又可以消滯,睇得又食得,無得輸!
2020-04-15
  • 煙三文魚沙律