2017-01-15
自從旺角開咗呢間「爆丼屋」後, 不論午飯時候定係晚飯時段, 每次行過豉油街呢度都會發現一大班人企係呢度排隊, 為既就係一個最近好流行既日本丼. 每次行過總係好想試下, 但每次見到場面咁多人總係有點卻步... 😖今日男朋友放早關係預先黎到攞飛, 5:30已經有唔少人係度等緊, 場面認真誇張😱 晚上時間起碼要等1小時... 真係少啲耐性都食唔到爆場的氣氛真係好誇張, 雖然蛋人但職員都唔會黑面, 感覺都不錯!☺️爆丼款式總共有11款, 除此之外仲有多款小食, 刺身及壽司, 種類都幾多. 經過一輪揀選之下最後選擇左兩個飯...燒鰻魚盛丼 $138呢度嘅丼個個賣相都非常吸引, 其中叫咗一個鰻魚丼. 滿滿嘅鰻魚放滿整個飯面, 除此之外仲有一隻生雞蛋供撈飯之用 (爆丼屋用上日本雞蛋, 所以客人可以放心食用❤)因為撈蛋關係所以先將鰻魚夾出黎, 份量都算多鰻魚比一般食開既厚身, 因為鰻魚事先燒過, 比平時食開既鰻魚來得更香更美味. 底層食落帶點煙un, 富有口感的確唔錯! 鰻魚汁唔夠多, 但因為有雞蛋撈飯關係已經撇除了呢個顧慮. 四重火山盛丼 $298因為方便大家睇所以做左呢張相. 呢個爆丼真係好吸引!
鰻魚汁唔夠多, 但因為有雞蛋撈飯關係已經撇除了呢個顧慮.
因為方便大家睇所以做左呢張相. 呢個爆丼真係好吸引! 如果每一樣種類都想試下嘅叫呢個飯最適合👏🏻
簡單介紹有三文魚籽, 拖羅蓉, 加拿大海膽同松葉蟹肉. 拖羅蓉以多種食材做成, 內裡包含赤身, 甜蝦, 劍魚腩, 帆立貝, 魷魚及三文魚籽等食材, 廚師將拖羅蓉做成一個迷你小山丘放喺中間, 賣相非常吸引❤
個人感覺: 爆丼飯既份量其實有點過多 (以個人食量而言) 建議如果三個人去幫襯的話, 叫兩個飯再加其他小食會比較好