水係萬物既靈魂,佢以唔同既形態方式存活係世界上。無論佢遇冷形雪,遇熱形霧,口乾既時侯你一定需要佢。今晚我就黎到呢間「Kaiyō - 海陽。居酒屋」以海洋而命名既居酒屋,同大家先賭為快體驗佢地既型格特色。佢地既裝潢令我眼前一亮,主要揉合西日型格路線,將傳統日式居酒屋脫胎換骨,完全演活到現代化而不失舊有氣派!👇📌Kaiyō Roll - $368👉慕名而黎必試既「Kaiyōの卷」,係萬千少女追棒既招牌菜之一,當然包括我啦。每一份都係由吧枱壽司師傅精心打造,即叫即整,所以時間會等得耐少少,但慢工出細貨呢個就必然咖啦。其實呢個特色卷係主要由最頂級食材,包括三文魚籽、吞拿魚腩蓉、魚子醬、海膽同埋金箔分別以一層層咁樣疊上,一客四卷,份量絕對唔姑寒。吞拿魚蓉入口幼滑細嫩;海膽鮮甜,帶少少海水原味;三文魚籽粒粒色澤分明,鹹香四散;魚子醬將層次再提高到極點,呢個組合可以稱得上為經典呀!📌Japanese Wagyu Don w/ Sea Urchin - $268👉第二我極力推介必食佢地既「燒日本和牛海膽丼」,每一次去到居酒屋,都係咁講咖啦,沒有海膽,沒有人生。食丼飯最緊要係咩呀?一個字:鮮!師傅將和牛

📌Kaiyō Roll - $368

沒有人生。食丼飯最緊要係咩呀?一個字:鮮!師傅將和牛燒過後,再放埋一份海膽,整個意境即刻出哂黎。

將兩者連埋飯粒一同攪勻,果份滿足感真係難以用筆墨去形容呀,師兄!

📌Sweet Shrimp Sashimi - $68

👉來自北海道既「甜蝦刺身」,雖然價錢上睇落好似比較貴,但絕對唔可以拎放題價錢黎侮辱呢道甜蝦。

事關真係貨真價實,質素絕對有保證,一擺入口就知咩事,入口即融,果種鮮甜令你一試難忘,甜蝦控既朋友一定要食!

📌Skewers -
▪ Chicken Meatball w/ Japanese Egg Yolk - $58

▪ Grilled Kurobuta Pork w/ Japanese Leek - $48

▫ 串燒點一雞一豬是常識吧,但雞肉都要講少少要求,好似呢個「月見雞肉棒」夾雜左雞肉、冬菇同埋洋蔥粒合為一既質感。
配埋蛋汁一齊食,做到口感滑溜得黎又可以帶出雞肉既香味,果然一絕;而「燒黑豚肉白蔥串」亦都有返咁上下份量,
豚肉連住白蔥既香味,覆蓋住整個味蕾,豚肉質感香滑軟腍,相當好食。
2020-01-08
15 分鐘 (堂食)