2021-12-14
9 0 後 的 味 蕾.❄️☃️冬天嚟啦,雖然今年12月有時都幾熱,不過都冇辦法阻擋我哋香港人鍾意打邊爐嘅精神👻✧2021年香港其中一間出色嘅火鍋放題一定係非「牛大人」莫屬,120晚市放題最平由$218到最貴都係$300。✧今次約埋幾個朋友喺旺角食飯,見到荷李活中心有蠟筆小新主題就揀咗呢間去食,上到去有好多蠟筆小新打卡啊!✧🪄等緊邊爐滾起嘅時候就可以叫定啲熟食/小食頂下肚,我自己就最鍾意豆腐同台灣腸。✧🪄湯一滾就一定係淥牛肉,呢一間嘅澳洲和牛比較瘦、切得好薄、不過牛香味濃,口感都幾實、咬口比較多啲,Prime肩里肌牛味仲濃郁✧🪄最貴嘅澳洲和牛套餐,每位會贈送兩粒和牛牛丸,超彈牙,最重要係牛味超濃郁、咬落去啲肉汁同油咇哂出黎😋✧🪄必試各款手打滑,款款都色澤好光亮,墨魚滑係食到章魚粒,牛肉滑同豬肉滑味道又係超重,滑得嚟又彈牙👍🏻✧🪄連海鮮都有提供,蝦好彈牙,沙白必試,唔係細細粒,肉質鮮甜嫩滑。✧🪄其他配料選擇都好多,兼且好新鮮,仲有多款秘製滷水牛肚豬腸,好入味,另外要讚下佢嘅蔬菜,色澤翠綠,必試水蓮,唔係間間火鍋店都有,一條條好有咬口。✧🪄多款冷泡花茶提供,健康又清香,仲有特別調配嘅whisk
✧
🪄多款冷泡花茶提供,健康又清香,仲有特別調配嘅whisky溝冬瓜茶,入口係冬瓜茶甜味,飲落去竟然有whisky回甘味,唔會好梗,給易入口。
食完晒買單之前仲有甜品揀,有Häagen-Dazs、movenpick雪糕