路過炮台山,見到呢一間餐廳裝修高級✨,以為價格很貴。但誰不知係街坊親民價錢💰,高級版嘅冰室茶記,所以就吸引到我同同事一試啦🤓•蔥油雞扒蛋飯 ($55)🐥🍚蔥油確實唔簡單,首先雞扒煎得好嫩滑🤤,完全唔鞋口,配上特製蔥油既香同甜豉油,一啖食落口真係口感好入味,油香好邪惡😈。白飯上面仲有一隻留心太陽蛋🌞,撈埋蛋汁同啲飯一齊食簡直係回味無窮,平民恩物👍🏻蟲草花荷葉蒸雞飯 ($58)🐔🍲蟲草花荷葉蒸雞飯真係好有驚喜😱,首先佢個飯係以木盆裝住,再都可以包住雞🐔同蟲草花一齊蒸,雞油同雞汁完全滲入飯裡面,亦都有淡淡荷葉嘅香味,一啖食入口濃而不膩🙊,每粒飯粒都有濕潤的口感🤤,值得一試👌🏻。椒鹽豬扒飯($55)🐷🍛應該仲叫埋邪惡椒鹽豬扒飯🐷,椒鹽外脆內軟,外面嘅辣椒🌶️、炸蒜再加蔥花一齊炒埋一碟,已經有避風塘嘅味道🦀,遠處聞落去已經好香,食落豬扒係好香口鬆軟🐖,不過我就覺得呢個飯有啲乾,如果怕熱氣就唔好揀啦🤦🏻‍♀️。

蔥油雞扒蛋飯 ($55)🐥🍚

蟲草花荷葉蒸雞飯 ($58)🐔🍲