2022-10-17
《📍新沙洞澡堂食評 by@ihungry.hk》以韓式澡堂為主題嘅Café,您又去過未🤔?位於長沙灣嘅新沙洞澡堂係一間以韓國流行嘅澡堂去設計,內設多個超特別嘅打卡點📸,仲提供多款甜品及韓式美食等,就好似去咗韓國澡堂一樣,滿足晒想去韓國而又冇得去嘅朋友仔😍!🔸『炸韓國午餐肉條 - $58』Café選用韓國人氣午餐肉品牌SPAM,並將午餐肉切成條狀去炸得金黃香脆,炸粉嘅厚度都啱啱好,外酥內軟,而咸香午餐肉再配埋酸酸甜甜嘅醬汁,配啤酒一流🍻!🔸『雪花芝士炸雞 半份- $88』炸雞勁脆可口,香而不膩,充滿肉汁,炸粉嘅厚度都啱啱好;而炸雞上亦灑滿香濃雪花芝士粉,甜甜又不失濃郁芝士味🧀,但小編覺得芝士粉嘅份量有點少,如果可以再多少少就會更加好🤓!🔸『韓式拌飯 - $68』韓式拌飯整體上就比較普通,飯嘅質地比較軟冧,烹飪嘅時間過長!而拌飯上嘅蔬菜又不是十分新鮮,同市面上嘅韓式拌飯感覺大同小異👀!🔸『雪嶽山 - $58』中意打卡嘅您,雪嶽山絕對係必點之一!雪嶽山以雪山為主題🗻,藍藍嘅波子汽水配埋鮮奶,形成雪嶽山嘅顏色,打卡一流!而味道感覺就好似一杯好淡嘅白牛(即係雲呢拿雪糕+雪碧),確實透心涼🆒,但係
🔸『炸韓國午餐肉條 - $58』
🔸『雪花芝士炸雞 半份- $88』
🔸『韓式拌飯 - $68』
🔸『雪嶽山 - $58』
中意打卡嘅您,雪嶽山絕對係必點之一!雪嶽山以雪山為主題🗻,藍藍嘅波子汽水配埋鮮奶,形成雪嶽山嘅顏色,打卡一流!而味道感覺就好似一杯好淡嘅白牛(即係雲呢拿雪糕+雪碧),確實透心涼🆒,但係味道真係太太太淡,要慢慢品嚐先知飲緊乜嘢!
🔸『Oreo味麻糬 - $58』
最令小編失望就係是次甜品!麻糬質地超級超級軟冧,完全無口感可言,加上麻糬溫度仲係暖暖地,入口係十分奇怪🤐!
💬誠實後記:雖然Café嘅裝潢及食物賣相都好特別,但食物質素就有少少普通,有進步空間💪!
🤪 iHungry肚餓指數:6.5/10分